Turun toriparkkia vastaan ostoboikotti

Toriparkin vastustajat ovat käynnistäneet ostoboikotin toriparkkiyhtiön yrityksiä vastaan. Toriparkkia vastustava kansanliike houkutteli keskiviikkona hankkeelleen kannattajia torilla.

Kotimaa
Ostoboikotin taakse kerättiin nimiä Turun torilla.
YLE / Johanna Laine

Ostoboikotilla, suoralla asiakaspalautteella ja internetin välityksellä vastustajat pyrkivät vaikuttamaan toriparkkiyhtiön omistajiin hankkeen pyörtämiseksi.

Boikotti on suunnattu mm. Turun Osuuskauppaa, Hesburgeria, Turun Seudun Osuuspankkia, Liedon Säästöpankkia ja TS-Yhtymää vastaan.

Kampanjaa ideoinut Turku-aktivisti Asko Mäki uskoo, että ostoboikotin taakse saadaan tuhansia toriparkin vastustajia muun muassa niiden joukosta, jotka alkuvuonna vaativat kansanäänestyksen järjestämistä toriparkista.

Kansanäänestysadressin allekirjoitti noin 13 000 turkulaista, mutta valtuuston enemmistö ei pitänyt sitä tarpeellisena.

Kuukausien kampanja

Kampanjan avaustempauksessa keskiviikkona väkeä kävi harvakseltaan täyttämässä Älä osta toriparkkia -lomakkeen. Nimiä kerätään myös internetissä, josta ne välitetään suoraan Toriparkki Oy:n omistajayrityksille.

Mäen mukaan ostoboikottiin on jo ryhtynyt yksittäisiä toriparkin vastustajia. - Muun muassa lehtitilauksia on peruttu, pankkia vaihdettu tai ostoksia vähennetty toriparkkia tukevissa liikkeissä.

Aurinkoisella, mutta kolealla torilla moni oli sitäkin mieltä, ettei ostoboikotilla ole vaikutusta, vaan toriparkki rakennetaan joka tapauksessa.

Yrittäjät epäilevät kampanjan tehoa

Turun Toriparkki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Christian Lybeck pitää ostoboikottia valitettavana, mutta ei usko sen vaikuttavan hankkeen etenimiseen.

Toriparkkiyhtiöllä on parikymmentä omistajaa, joista suurimpiin kuuluu TOK-yhtymä. Lisäksi mukana on muun muassa kiinteistöyhtiöitä, kaksi pankkia, TS-yhtymä ja Salmela-yhtiöt.

Salmela-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela pitää toriparkkia välttämättömänä keskustan viihtyisyyden, ympäristön ja elinvoiman kannalta.

- Tosiseikka on se, että jos keskustaan ei saada riittävästi parkkipaikkoja, se näivettyy. Uskon, että suuri yleisö ymmärtää tämän. Pysäköinti on siirretty maan alle jo monissa pienemmissäkin kaupungeissa, ja se on myös ympäristön kannalta hyvä asia.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi keväällä kaavamuutoksen, joka mahdollistaa maanalaisen pysäköintiluolan rakentamisen torin alle. Käytännössä rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2012 kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen.

Lähteet: YLE Turku / Kirsi Brück