1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikkakasvit

Pirjo Päivärinnan juhannusmenu höystyy rikkaruohoilla

Maunviljelijä, vuoden hämäläinen, hämäläisen ruokakulttuurin edistäjä, food designer Pirjo Päivärinta kertoo juhannuksen ruokapöydän parhaat höystöt ja luonnon eliksiirit. Maku löytyy rikkaruohoista!

rikkakasvit
Pirjo Päivärinta koiranputki- ja vuohenputkiämpäreineen
Pirjo Päivärinta koiranputki- ja vuohenputkiämpäreineen luo rikkaruohoista makuelämyksiä.YLE / Nina Keski-Korpela

Puutarhan rikkaruohot ja metsän antimet ovat tärkeä osa Pirjo Päivärinnan ruokalistaa. Tänä juhannuksena valmistetaan uusien perunoiden, savukalan ja salaatin höysteeksi esimerkiksi maukasta juomaa voikukista tai kuusenkerkistä ja tummanvihreää grillikastiketta yrteistä, valkosipulista, öljystä sekä metsän ja ruohikonreunan väheksytyistä herkuista.

Juhannustarjoiluun napataan vuohenputkea ja voikukanlehtiä, joita voi laittaa munakkaisiin tai muurinpohjalettuihin ja käenkaalia salaatin koristeluun. Ne on poimittava mieluiten aamutuimaan, ennen aamukasteen haihtumista, tai sitten myöhään illalla, jotta aromi on parhaimmillaan.

Nokkosesta käytetään kaksi, kolme ylintä lehteä, mieluiten tuoretta, nuorta kasvua. Voikukasta niin ikään nuoret lehdet, jotka eivät ole reunoistaan sahalaitaistuneet, ovat parhaita. Vuohenputken nuoret lehdet ovat nekin parhaita, ja kaikki poimitaan ehdottomasti puhtaalta paikalta, ei tien vierestä.

Juomaa kuusenkerkistä tai voikukista

Kuusenkerkkäjuoma valmistuu kuusen vaaleanvihreistä versoista, voikukkajuomaan poimitaan voikukan kukintoja. Huuhtelu ennen haudutusta pitää muistaa. Makua voi voimistaa juoman vesi–kukka-suhdetta muuttamalla ja pidempään hauduttamalla. Juoman maku on raikas ja väri kellertävä. Sokeria käytetään maun mukaan.

Tummanvihreä grillikastike syntyy sekin luonnon antimista. Siihen tarvitaan vuohenputkea, voikukanlehteä, rosmariinia, valkosipulia, merisuolaa, mustapippuria ja ruokaöljyä. Kastike käy marinointiin, mutta myös grillikastikkeeksi esimerkiksi kesäkurpitsalle, sipulille ja muille kasviksille.

Päivärinnan mielestä luonnon antimien hyödyntäminen on kasvussa.

– Haetaan uutta makumaailmaa ja jonkinlaista omavaraistaloutta, ilmaisia raaka-aineita. Näin pääsee lähelle luontoa ja sitä alkuperäistä maailmaa, mikä on tullut lapsuudesta. Samalla voi opettaa lapsille, mitä luonnosta voi käyttää ja mitkä ovat turvallisia raaka-aineita, ja tieto kulkee eteenpäin paremmin kuin lukemalla kirjasta, Pirjo Päivärinta sanoo.

Ruoka voi olla vaikka kuinka yksinkertaista, kunhan se on rakkaudella tehty ja sen saa ilolla syödä.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela

Lue seuraavaksi