Porkkana ja koristekurpitsa kasvavat viljelypalstalla

Oulun Hietasaaressa Hyvän mielen talon viljelypalstalla mansikka kukkii ja pienet kasvintaimet vahvistuvat. Porkkanan ja kesäkurpitsan pienet alut taistelevat elintilastaan sitkeiden rikkaruohojen seassa. Raparperi on kasvanut jo niin isoksi, että nyt viimeistään on sadonkorjuunaika.

kurpitsa
Kasvimaalla vihertää.
Yle / Kati Juntunen

Hyvän mielen talon vuokraviljelylpalstalla porkkanantaimet kasvavat sitkeästi rikkaruohojen seasta. Porkkanapenkkiä hoitava nainen kertoo, että porkkanaa muistuttavat "mansikkaheinä" ja "porkkanaheinä" kasvavat penkissä runsaina, joten rikkaruohojen kitkemistä on paljon. Hänen kokemuksensa mukaan varsinainen harvennus pitää tehdä, kun porkkanantaimet ovat parin, kolmen senttimetrin korkuisia. Perimätiedon mukaan näin vältytään mutkaporkkanoilta, kun liian lähellä kasvava rikkaruoho tai toinen porkkanantaimi ei pääse vaurioittamaan kasvukohtaa.

Porkkana on suomalaisten suosikkivihannes. Se menestyy hiekkapitoisessa multamaassa. Siemenet kylvetään harvaan mahdollisimman aikaisin keväällä, kun maa on vielä kosteaa. Harvennuksen lisäksi haraus on tärkeimpiä kasvunaikaisia hoitotoimenpiteitä. Haraus kuohkeuttaa maata ja estää rikkaruohojen kasvua. Porkkanat mullataan esimerkiksi harauksen yhteydessä.

Koristekurpitsa yllättää

Palstalle on istutettu myös värikästä koristekurpitsaa. Siemenet myydään yleensä sekoituksina, jolloin kasvattaja ei voi varmasti tietää, millaisia valmiit kurpitsat ovat. Koristekurpitsa on syömäkelvoton, mutta sopii nimensä mukaisesti koristeeksi. Sato korjataan syksyllä. Koristekurpitsa vaatii lämpimän ja suojaisan kasvupaikan sekä paljon tilaa. Se on erittäin kylmänarka avomaakurkun tapaan.

Koristekurpitsasta saadaan kestävä koriste, kun siihen pistellään neulalla reikiä ja kuivataan lämpimässä paikassa. Kuivatusalustana kannattaa käyttää esimerkiksi ritilää, jotta ilma pääsee kiertämään altakin. Kurpitsan pintaa ei kannata naarmuttaa, koska näihin "haavoihin" iskevät pöpöt, ja kurpitsa alkaa pilaantua.

Lähteet: YLE Oulu