Sukupuolitaudit uhkaavat kaiken ikäisiä

Sukupuolitaudit ovat yleistymässä huolestuttavasti. Myös seksimatkatuliaisina tuotu kuppa on lääkärien yllätykseksi palannut suomalaiseen tautikirjoon. Kaakkois-Suomessa sukupuolitautitilastoja johtaa Kouvola.

Kuva: YLE Anna Huittinen

Riehakkaasta festariviikonlopusta voi jäädä myös ikäviä muistoja: herpes, visvasyylä, klamydia, hiv, tippuri ja jo kadonneeksi kuviteltu kuppa ovat yleistymässä. Sukupuolitauteja pidetään yleisesti nuorten ongelmana, ja suurin osa tartunnan saaneista onkin alle 30-vuotiaita. Kouvolan johtava ylilääkäri Kati Myllymäki kertoo, että tauteja tavataan myös vanhemmilta.

- Ei se ikä ketään varjele, olet sitten nuorempi tai vanhempi. Jos on suojaamattomassa seksissä satunnaisen kaverin kanssa, niin ikinä et tiedä mitä saat siitä.

Tuliaisia idästä

Kupan uskottiin kadonneen Suomesta kokonaan vielä 70-luvulla. Kaukoidän ja Venäjän seksimatkat ja prostituutio ovat mahdollistaneet taudin toisen tulemisen. Kaikki kuppatartunnat eivät kuitenkaan tule ulkomailta, sillä taudilla on taas kotimainenkin kanta. Yksistään Kouvolassa on tänä vuonna todettu kuusi kuppatapausta. Kati Myllymäki on kupan paluusta ymmällään.

- Se on kyllä ollut lääkäreillekin yllätys. Kun tätä rupeaa tarkastelemaan uutena kouvolalaisena, niin onhan tämä vähän huolestuttavaa. Tuntuu, että kuvitellaan lääketieteen pystyvän korjaamaan kaiken.

- Kuppa on indikaattori. Kuppa ja klamydia voivat olla ensimmäinen hälytysmerkki aids-epidemiasta, Myllymäki arvelee.

Tietämättömyys ja alkoholi levittävät tautia

Useimpiin sukupuolitauteihin on kehitetty tehokkaat lääkkeet ja esimerkiksi kuppaa hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla. Hiv:stä ja herpeksestä sen sijaan saa elinikäisen seuralaisen. Aina taudit eivät edes oireile, eikä taudin kantaja välttämättä tiedä tartunnastaan. Myllymäki vannookin kondomilla suojautumisen nimeen.

- Nämä ihmiset eivät tiedä hakeutua hoitoon ja voivat tietämättään levittää tautia. Sen takia irtosuhteissa kondominkäyttö olisi aivan keskeisen tärkeää.

Kouvolan suuret sukupuolitautiluvut voivat selittyä osin alkoholinkäytöllä, sillä Kouvolassa myös juodaan reippaammin kuin maassa keskimäärin. Kesälomakauden ja juhannuksen viettoon suunnataan usein pullo kädessä ja pahat mielessä. Miten on Kati Myllymäki, riittääkö pelkkä kondomi suojaamaan taudeilta?

-Kyllä, jos sitä käytetään kunnolla. Tietysti jos sitä umpipäissään koheltaa, niin ei se sitten sekään ole kohdillaan.