1. yle.fi
  2. Uutiset

Viheltäjä Vehmaskoski Keuruulta

Keuruulainen Irma Vehmaskoski on tietääkseen ainoa esiintyvä naisviheltäjä Suomessa. Sanoistaan pitää Vehmaskosken kanssa olla tarkkana.

viihde
Viheltäjä Irma Vehmaskoski Keuruulta.
Viheltäjä Irma Vehmaskoski Keuruulta.YLE Keski-Suomi

- Älkää koskaan sanoko, että mitä sä nyt sitten viheltelet? Kun mä en tykkää siitä. Mä en mitään viheltele, vaan esitän musiikkia viheltäen, keuruulainen Irma Vehmaskoski täräyttää ensi töikseen.

Vehmaskoski on viheltänyt neljävuotiaasta alkaen. Kotona vihellystä ei kielletty, sillä vanhemmatkin olivat siinä hyviä. Esiintyminen alkoi kuitenkin vasta parikymmentä vuotta sitten, kun kulttuuriohjaajatuttava tuli sitä ehdottaneeksi.

- Viheltäminen on erittäin herkkä laji. Hapenottokyvyn täytyy olla hyvä, suun pitää olla tarpeeksi märkä, mutta ei liian. Sanoisin, että se on soittimista herkin, Vehmaskoski muotoilee.

Vaikka viheltäminen on hyvin fyysistä, Vehmaskosken mukaan siinä ei väsy. Vaikka keuruulaisviheltäjä esiintyy paljon, vajaan kahden tunnin konsertit jaksaa hyvin. Hän on keikkaillut muun muassa laivoilla ja Tampere-talossa. Yleisössä saattaa olla 400-500 ihmistä.

Vehmaskoski ei pidä harjoittelemisesta, eikä harjoittelekaan - paitsi joskus säestäjän kanssa. Hän saattaa kuulla radiosta kappaleen kerran ja myöhemmin lenkillä saattaa viheltää sen kokonaan.

- Sillä tavalla mä opin. Kun on harrastaja, saa mokatakin. Niin siitä ei myöskään tule liian tärkeää. En tykkää mennä esitykseen liian arvokkaasti. Olen niin vilkas, että haluan haastella ihmisten kanssa, olla leppoisampi.

Vehmaskosken on vaikeaa selittää tekniikkansa. Hän vetää keuhkot täyteen ilmaa ja osoittaa eron tavallisen viheltäjän ja hieman harrastuneemman, kuten itsensä välillä.

Vehmaskoski esiintyy juhannusaattona Radio Suomen juhannuslähetyksessä Haapamäen Höyryveturipuistossa. Hän esittää siellä kappaleet Sininen ja valkoinen ja Kesäillan valssi.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Sara Malmberg, Teea Jokihaara

Lue seuraavaksi