Uusi vastaanottokeskus avasi ovensa Kalliossa

Helsingin uusi vastaanottokeskus entisessä Fennohotellissa sai tänään ensimmäiset asukkaansa. Kahden viikon aikana keskukseen siirtyy vajaat kahdeksankymmentä turvapaikanhakijaa Kyläsaaresta.

Kallio
Fenno-hoteliin kyltti ja ikkunoita
Uusi vastaanottokeskus avaa ovensa tänään.YLE Uusimaa

Kaarlenkadun vastaanottokeskuksen asiakkaat ovat pääasiassa Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Yhteensä entisen Fenno-hotellin tiloihin mahtuu 200 turvapaikanhakijaa. Syksyllä Kyläsaaren ja Metsälän vastaanottokeskusten ruuhkaa helpottamaan avataan uusi paikka myös Punavuoreen, entiseen Marttahotelliin.

Asukkailta kiitosta uusille tiloille

Ensimmäisten joukossa Fennohotelliin majoittui nigerialaissyntyinen Ogunluyi Olusola. Nuori mies viikkaili vaatteita kaappiinsa hyvillä mielin. Ahdas huone ja niukat säilytystilat eivät miestä harmittaneet.

- Kyläsaaressa oli kuusi ihmistä huoneessa, yhteinen keittiö ja wc. Välillä keittiössä oli kamala sotku, kun jotkut käyttäytyivät kuin omassa talossaan. Täällä on mukavaa, kun on kahden hengen huoneet ja oma kylpyhuone.

Henkilökuntaa uusi keskus vielä mietitytti. Osa huoneista oli vielä tänään sänkyjä vailla ja sokkeloisissa tiloissa toimistot on pitänyt sijoittaa pitkin poikin taloa. Vastaava ohjaaja Veera Eerikinharju on silti luottavainen sen suhteen, että ajan myötä kaikki löytää paikalleen.

- Talon rakenne on omanlaisensa. Se, että tässä on seitsemän kerrosta, saattaa olla haaste. Asia selviää pikkuhiljaa kun alamme tekemään töitä ja asetumme kunnolla taloksi.

Henkilökunnalle ja muillekin suomalaisviranomaisille satelee kiitoksia Ogunluyi Olusolalta. Monen mutkan kautta Suomeen päätynyt mies haaveilee koulutuksesta ja työstä vanhustenhoidon parissa. Sopivia kursseja ja opiskelupaikkoja ei ole tarvinnut etsiä omin avuin ja muutakin apua on saanut aina kun on tarvinnut.

- He ovat niin upeita ihmisiä, jos aloittaisin puhumaan tästä, niin puhuisin varmaan kaksi vuorokautta! Tuntuu aivan siltä, kun työntekijät olisivat perheeni täällä Suomessa. Toivon kovasti, että saan jäädä maahan ja kaikki järjestyy. Olen kotiutunut tänne niin hyvin.

Naapurisopu vallitsee

Osa Kallion asukkaista vastusti Fennohotellin vastaanottokeskusta viimeiseen asti. Taannoin järjestetyssä asukasillassa joidenkin vastustus oli vielä jyrkkäsanaista. Rauhallisen keskustelun jälkeen moni kuitenkin toivotti vastaanottokeskuksen tervetulleeksi. Veera Eerikinharjun mukaan mitään ikävää ei ole kuulunut enää viime päivinä.

- Kun olemme muuttaneet tähän, niin ei ole tullut minkäänlaista negatiivista palautetta. Ilmeisesti asenteet ovat muuttuneet jonkin verran.

Myös Ogunluyi Olusola toivoo, että viimeisetkin ennakkoluulot karisevat rinnakkainelon myötä.

- Asumme täällä Kalliossa nyt yhdessä. Me vastaanottokeskuksen asukkaat olemme mukavia ihmisiä, eikä naapureiden tarvitse olla peloissaan.

Lähteet: YLE Helsinki / Sanna Cortés