1. yle.fi
  2. Uutiset

Aung San Suu Kyi viettää syntymäpäiväänsä vankilassa

Myanmarin eli entisen Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi viettää perjantaina 64-vuotissyntymäpäiväänsä pahamaineisessa vankilassa Yangonissa. Internetissä ja eri puolilla maailmaa järjestetään protesteja ja tuenilmauksia Nobel-palkitun oppositiojohtajan vapauttamiseksi.

Ulkomaat
Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi.
AP Graphics Bank

Sekä Yhdysvallat että EU ovat vaatineet oppositiojohtajan vapauttamista. Myös maailmankuulut yksityishenkilöt niin politiikan, urheilun kuin viihteenkin saralta ovat vedonneet Suu Kyin vapauttamisen puolesta. Muun muassa Britannian pääministeri Gordon Brown, jalkapalloilija David Beckham, viihdeikoni Madonna ja Hollywood-tähdet George Clooney ja Julia Roberts ovat esittäneet tukensa Suu Kyille eri internetsivustoilla.

Lukuisia viestejä on ilmestynyt internetin eri verkostoitumissivustoille, kuten Facebookiin, Twitteriin ja MySpaceen. YouTubessa on puolestaan Aung San Suu Kyitä tukevia videoviestejä. Ainakin 15 eri kaupungissa ympäri maailmaa pidetään erilaisia juhlatilaisuuksia. Tilaisuuksia on ainakin Australiassa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Thaimaassa ja Malesiassa.

Aung San Suu Kyi on viettänyt kotiarestissa 13 viimeisestä 19 vuodesta. Tällä hetkellä Suu Kyi on vangittuna Yangonin pahamaineisessa Inseinin vankilassa. Myanmarin sotilasjuntta käynnisti toukokuussa oikeudenkäynnin Suu Kyitä vastaan. Häntä syytetään kotiarestisääntöjen rikkomisesta, kun amerikkalainen mies kävi uimalla hänen luonaan.

Myanmarin sotilasjuntta on kieltäytynyt tunnustamasta Aung San Suu Kyin johtaman oppositiopuolue NLD:n murskavoittoa vuoden 1990 vaaleissa. Viimeisimpien syytteiden lienee tarkoitus pitää Suu Kyi vangittuna ensi vuodelle luvattujen vaalien yli.

Suu Kyin edustajan mukaan oppositiojohtaja tarjoaa syntymäpäivänään vankilassa riisiä ja suklaakakkua. Osansa saavat edustajan mukaan niin muut vangit kuin vanginvartijatkin. Aung San Suu Kyin puolueen päämajan ulkopuolella järjestettiin syntymäpäiväseremonia, jonka aikana taivaalle vapautettiin 64 pääskyä ja kymmenen kyyhkystä.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi