Akropolis-museo aukeaa Ateenassa - sisäänpääsy maksaa vain euron

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa avataan viikonloppuna uusi Akropolis-museo. Vierailu vuosien viivästyksen jälkeen avattavassa museossa ei käy kukkarolle, sillä vuoden loppuun asti sisään pääsee yhdellä eurolla.

kulttuuri
Akropolis museo sisältä
EPA

Noin 1 500 vuotta sen jälkeen kun kristityt fanaatikot tuhosivat Parthenon-temppelin arvokkaita pakanapatsaita, on Kreikan ortodoksikirkko antanut siunauksensa uudelle museolle. Keskiviikkona järjestetyssä tilaisuudessa papit polttivat suitsukkeita ja messusivat siunauksiaan lasista, betonista ja teräksestä valmistetulle rakennukselle.

Noin 130 miljoonaa euroa maksaneen museon viralliset avajaiset ovat lauantaina. Paikalle odotetaan myös ulkomaisia valtionpäämiehiä, esimerkiksi Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on vieraslistalla. Yleisölle museo aukeaa sunnuntaina ja sisäänpääsymaksu on todellakin vain euron - tosin vain vuoden 2009 loppuun saakka.

Viranomaiset toivovat noin 300 metrin päässä Akropoliin kukkulalta sijaitsevan museon terävöittävän Kreikan pitkää, mutta hedelmätöntä kamppailua maasta luvatta vietyjen, tuhansia vuosia vanhojen antiikkiesineiden palauttamiseksi.

Kiihkeimmin maa haluaisi Parthenon-temppelin marmorifriisit, jotka brittiläinen lordi Elgin vei mukanaan vuonna 1806. British Museum ei kuitenkaan suostu luopumaan niistä. Uudessa Akropolis-museossa on kiistellyille friiseille omistettu osasto. Italia on luvannut museolle kaksi friisinkappaletta, mutta British Museumissa niitä olisi noin 80 metriä eli puolet friisin 2 500 vuoden takaisesta mitasta.

Akropolis-museon avajaistilaisuutta voi lauantaina seurata suorana lähetyksenä internetissä museon kotisivuilta.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset