Merisää kerää ihailijoita Facebookissa

Yleisradiossa päivittäin luettava Merisää-tiedotus kerää innokasta ihalijakaartia internetin Facebookissa. Yli 80 vuoden ajan merenkulkijoille ja veneilijöille suunnattu tiedote on alkanut symboloida usealle radion kuuntelijalle pysyvyyttä ja rauhaisia muistoja lapsuudesta.

Kotimaa

Parhaimmillaan Merisäätä kuuntelee lähes puoli miljoonaa suomalaista.

Varttuneempien kuuntelijoiden tajuntaan on syöpynyt erityisesti nyt jo eläkkeellä olevan Yleisradion kuuluttajan Pentti Fagerholmin ääni.

Radion kuuluttajien tai nyt juontajien lukemat 38 Ilmatieteen laitoksen majakka- ja luotisaseman tiedot ovat jo irronneet monelta maakravuilta yhteydestään: siis merenkulun turvallisuustiedotteesta.

Nuorille ja vanhemmillekin Facebookin Merisää-ryhmäläisille vuodesta 1926 säätiedotuksen yhteydessä luettu merisää on alkanut merkitä turvallisuuden tunnetta. Joillekuille transsiin vaivuttavaa mantraa, jonkun mukaan taas lapsuuden ruskeaa kastiketta.

Radio Suomen vastaavaa tuottajaa Minna Hannulaa Merisään ihailijakaarti ei hämmästytä. Se on sellanen asia, joka on meillä kaikilla yhteisessä jonkinlaisesssa kollektiivisessa muistissa, Hannula sanoo.

- Se mielikuva Merisäästä kertoo kuitenkin ehkä sen, että niin kauan, kun on Haapasaaressa ohutta yläpilveä, on maailmassa kaikki hyvin.

Lähteet: YLE Uutiset / Merja Niilola