1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yli 150 vuotta kateissa ollut kirkon lukko löytyi Tampereella

Arviolta 160 vuotta sitten kadonnut Harjun vanhan kirkon lukko on löytynyt Tampereen Epilästä. Lukko luovutettiin takaisin seurakunnalle Gaddin kappelin jumalanpalveluksessa juhannuspäivänä.

kulttuuri

Harjun 1800-luvun puolivälissä puretun kirkon lukko löytyi Villilän tilalta Epilästä. Lukon löysi tilan varastoista isäntä Pekka Villilä.

- Lukko on ollut käytössä tilalla vuonna 1893 rakennetun viljamakasiinin ovessa. Asiasta tiesivät ainakin isoisäni ja isäni. Viljamakasiini purettiin jo 1970-luvulla, mutta vasta nyt lukko löytyi, Pekka Villilä kertoo.

Tampereen seurakuntien historiaa tutkinut emeritustuomiorovasti Voitto Silfverhuth sanoo, että Harjun kirkko purettiin vuonna 1858. Kateissa olleen lukon teistä kirkon purkamisen ja viljamakasiinin rakentamisen välillä ei ole tietoa.

Sepän takoma lukko painaa kuutisen kiloa. Pekka Villilä arvioi, että on mahdollista että se on kirkon alkuperäinen lukko, jolloin se olisi valmistettu jo 1600-luvulla. Kirkon rakentamisen tarkka ajankohta ei ole selvillä, mutta se on ollut olemassa ainakin vuonna 1639.

Lukko luovutettiin takaisin Harjun seurakunnalle Gaddin kappelin jumalanpalveluksessa juhannuspäivänä. Kappeli sijaitsee Epilässä vanhan puretun kirkon paikalla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi