1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Akropoliin uusi museo avattiin - puuttuvat marmorit huomion kohteena

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa on lauantaina vietetty uuden Akropolis-museon avajaisia. Vierailu vuosien viivästyksen jälkeen avattavassa museossa ei käy yleisön kukkarolle, sillä vuoden loppuun asti sisään pääsee yhdellä eurolla. Museo on yleisölle auki sunnuntaista alkaen.

kulttuuri
Akropolis museo sisältä
EPA

Museon avajaisjuhlallisuudet olivat näyttävä tapahtuma. Kreikan yleisradioyhtio ERT seurasi tapahtumia suorassa TV-lähetyksessä ja esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen oli eturivin paikalla museon avajaissa muiden valtionpäämiesten kanssa.

Juhlavieraat saivat perusteellisen selvityksen uuden museon merkityksestä sekä tulevaisuuden toiveista saada antiikin aarteet niiden alkuperäiselle paikalle.

Avajaisissa oli vieraita yli 30 maasta ja paikalla nähtiin Unescon ja EU-komission johtoa. Valtionpäämiesten ja hallitusten edustajien saapumisen avajaisiin on Ateenassa tulkittu merkitsevän veistosten palauttamisvaatimusten hyväksymistä.

Vieraiden joukossa piti olla myös Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan, mutta hän perui matkansa viime hetkellä sairastumisen takia.

Museo on kymmenien vuosien työn tulos

Akropoliin uutta museota on valmisteltu jo yli 30 vuotta. Museo on osa kreikkalaisten pyrkimystä saada takaisin 2 500 vuotta vanhat antiikin klassisen kauden taideaarteet British Museumista niiden alkuperäisille paikoille.

Uuden museon merkittävin kohde on 160-metrinen Parthenon-temppelin friisi, jonka päätykolmiossa on kuvattu muun muassa Ateenan suojelusjumalatar Athena. Suuri osa friisistä on Lontoossa.

Museon johtaja Dimitris Pantermalis totesi avajaistapahtumien yhteydessä, etta marmoreiden vieminen Lontooseen ja niiden myynti British Museumille oli "barbaarinen tapahtuma, joka voidaan korjata".

130 miljoonaa euroa maksanut museo on Kreikan vastaus väitteille, joiden mukaan veistokset ovat Lontoossa turvassa maanjäristyksiltä ja ilmansaasteilta.

Museon ylimmän kerroksen seinät ovat lasia ja sen muoto on kopio Parthenonin temppelin pohjapiirroksesta. Museosta on näköala suoraan siitä 300 metrin päässä olevaan Parthenonin temppeliin.

Kansainvalinen paine kasvaa Parthenonin veistosten palauttamiseksi

Suomen Parthenonin veistosten palauttamiskomitean puheenjohtajan Ole Norrbackin ensimmäinen kommentti uudesta museosta oli "aivan mahtava".

Ministeri Norrbackin mukaan kansainvälinen tuki kreikkalaisten vaatimuksille saada puuttuvat marmorit takaisin vain vahvistuu. Suomen komitea haluaa ehdottaa British Museumille, että luonteva ajankohta veistosten palauttamiseksi olisi Lontoon vuoden 2012 olympialaiset. Norrbackin mukaan aloite sai hyvän vastaanoton kansainvälisen Parthenonin veistosten palauttamiskomitean kokouksessa.

Akropoliin uuden museon avajaisjuhlien yhteydessä kokoontunut kansainvälinen Parthenonin veistosten palauttamista vaativa komitea toteaa lausunnossaan muun muassa, että museo on tällä hetkellä yksi maailman johtavista museoista ja se on paras mahdollinen paikka yhdistää nykyisin Lontoossa olevat veistokset alkuperäiseen paikkaansa.

British Museum on toistuvasti kieltäytynyt veistosten palauttamisesta Ateenaan. Museo perustelee kieltäytymistään sillä, että ne ovat laillisesti hankittuja. Britannian museoviranomaisten mukaan veistoksia voitaisiin korkeintaan lainata määräajaksi Ateenaan.

Kreikan kulttuuriministeri Antonis Samaras pitää keskustelua veistosten lainaamisesta lähinnä loukkauksena Ateenan Akropoliin merkitykselle Euroopan merkittävimpänä kulttuuriperintökohteena. Samaraksen mukaan uusi museo on merkittävä lisävoima puuttuvien marmoreiden palauttamiseksi.

Moderni museo antiikin kulttuurille

Kreikan kulttuuriministeri Antonis Samaras totesi Akropoliin uuden museon avajaisissa lauantai-iltana, että Akropoliin marmorit ovat olemassa vain, jotta ne voidaan jakaa muun maailman kanssa.

Samaraksen mukaan Ateenassa olevat marmoriveistokset kaipaavat puuttuvia osiaan. Samaras sanoi, että "Kreikka ei kuitenkaan aio neuvotella veistosten omistajuudesta, koska kreikkalaiset eivät voi hyväksyä niiden kahdensadan vuoden takaista poisviemistä".

Kulttuuriministeri Samaras korosti, että Kreikka on valmis keskustelemaan Parthenonin veistosten palauttamisesta Ateenaan. Hän totesi myös, että he ovat valmiita työskentelemään yhdessä British Museumin kanssa ja ratkaisemaan ongelmat.

- Mutta Parthenonin marmorit kuuluvat yhteen - Akropoliin uuteen museoon, kuului Samaraksen viesti Lontooseen.

Lähteet: YLE Uutiset / Jari Niemelä

Lue seuraavaksi