Suomenkarjan lehmät tuottamaan herkkua

Suomenkarjan lehmille luodaan brändi. Kulttuurirahaston tukemassa hankkeessa Kainuun ammattiopiston itäsuomenkarjan ja Pelson vankilan lapinlehmien maidoista kehitetään herkkutuotteita.

maito
Itäsuomenkarjaa Kainuun ammattiopistossa Kajaanin Seppälässä
Kyyttölehmät kirmailevat

Erikoistutkija Juha Kantanen MTT:stä sanoo, että suomenkarjan maito soveltuu juustojen ja jugurttien tekoon paremmin kuin valtarotu ayrshiren maito.

- Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että itäsuomen karjan maito juustoutuu nopeammin kuin ayrshiren tuottama maito. Lisäksi juustouma on kiinteämpi. Lapinlehmän maitoa ei ole vielä tutkittu samalla tavalla, mutta laadusta on samanlaisia hyviä viitteitä, Kantanen sanoo.

Hanke alkaa genetiikan ja biokemian tutkimuksilla. Tarkoitus on, että pienjuustolat alkavat toimittaa tuotteita ravintoloille ja erikoisliikkeille lähivuosina. Suomenkarjan maitotuotteita on jo aiemmin kehitetty Pirkanmaalla.

Hankkeen tavoite on myös parantaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan suomenkarjan elinvoimaisuutta. Hanke on nelivuotinen ja sille on myönnetty rahoitusta 300 000 euroa.

Lähteet: YLE Kainuu