Sankoperunoiden sato oli yllättävä

Huhtikuun viimeisellä viikolla Pohjanmaan Radiossa istutettiin kasvamaan sankoperunoita. Niiden kasvua seurattiin juhannukseen saakka mielenkiinnolla ja sadon määrä oli innokkaan veikkailun kohde.

peruna
Sankoperunoiden varret kasvoivat hyvin.
Sankoperunoiden varret kasvoivat hyvin.YLE Pohjanmaa

Pohjanmaan Radiossa kasvoi pääsiäiseksi raikkaan vihreää rairuohoa ja herneenversoja. Menestyksen innoittamana radion väki laittoi kasvamaan myös perunaa. Oman perunamaan puutteessa perunansiemenet kylvettiin sankoihin.

Projektiin tarvittiin kaksi parinkymmenen litran sankoa, multaa ja muutama siemenperuna. Sankoihin laitettiin parikymmentä senttiä multaa pohjalle, sitten perunat ja multaa päälle. Yhteen sankoon laitettiin Timo-lajikkeen siemenperunaa, jossa ei ollut vielä lainkaan ituja. Toiseen ämpäriin piilotettiin mullan alle tuntematon perunalajike, jossa kuitenkin kasvoi jo komeat idut.

Perunasangot siirrettiin Pohjanmaan Radion valoisalle ikkunalaudalle, jossa ne alkoivatkin näyttää elämisen merkkejä melko pian. Varret kasvoivat nopeasti ja olivat loppujen lopuksi lähes metrin mittaisia. Radion perunatiimiä huoletti lähinnä se, että Timo-peruna ei kukkinut ollenkaan.

Juhannusviikolla oli aika selvittää, mitä mullan alla on kevään aikana tapahtunut. Iloinen yllätys oli se, että Timo-lajikkeen perunoita löytyi mullasta kymmenkunta. Ne eivät olleet koolla pilattuja, mutta kauniin pyöreitä ja keltaisia perunoita kuitenkin. Tuntemattoman lajikkeen valtaamasta sangosta ei kuitekaan löytynyt yhtäkään uutta perunaa. Pääasia oli kuitenkin perunoiden kasvun seuraamisen tuottama ilo ja edes muutama sillin kaveriksi saatu pottu.