Varsovan keskustaan nousee kibbutsi

Puolan pääkaupungin Varsovan keskustaan on alettu rakentaa jäljitelmää israelilaisesta kollektiivimaatilasta, kibbutsista. Viljelmäksi sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu, vaan sitä tarvitaan israelilaisen videotaitelijan Yael Bartanan teokseen, joka symboloi juutalaisuuden paluuta Puolaan.

Bartana on video- ja äänitaiteilija ja valokuvaaja, joka on töissään yleensä keskittynyt israelilaisten ja palestiinalaisten välisiin kysymyksiin. Tällä kertaa istallaation aiheena on kuitenkin Puolan juutalaisten historia.

Ennen sotaa Puolassa oli enemmän juutalaisia kuin missään muussa Euroopan maassa. Valtaosa tapettiin tai nääntyi nälkään natsimiehityksen aikana. Paenneista osa kuitenkin halusi sodan jälkeen takaisin kotimaahansa. Bartana kertoo keskittyvänsä siihen nimenomaiseen hetkeen, jolloin ensimmäiset juutalaiset palasivat.

Ensimmäisten kibbutsien rakentajia olivat 1900-luvun alussa Palestiinaan muuttaneet euroopanjuutalaiset. Bartanan isovanhemmat kuuluivat noihin sotaa edeltäneisiin muuttajiin, joten heillä ei ollut omaa kokemusta juutalaisten joukkotuhosta. Bartana itse on syntynyt Israelissa vuonna 1970. Ajatus kibbutsiteoksesta syntyi hänen käytyään Puolassa vuonna 2006.

Kibbutsin vieressä on juutalaiskapinan muistomerkki

Symbolinen kibbutsi aitoineen ja vartiotorneineen rakennetaan kaupunginosaan, johon natsit ahdistivat Varsovan juutalaisasukkaat. Aivan vieressä on gheton kapinan muistomerkki. Vuoden 1943 kapina oli juutalaisten ainoa aseellinen kansannousu natseja vastaan koko Euroopassa.

Alueelle on määrä rakentaa lähivuosina myös museo, joka kertoo Puolan tuhatvuotisesta juutalaisasutuksesta. Ennen sotaa Puolassa asui noin 3,5 miljoonaa juutalaista. Sodan aikana kuolleista kuudesta miljoonasta puolalaisesta arviolta puolet oli juutalaisia.

Tällä hetkellä koko Puolassa on arviolta 3 500 - 15 000 juutalaista. Valtaosa maan 38-miljoonaisesta väestöstä on roomalaiskatolisia. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin mahdoton arvioida, monellako heistä on myös juutalaisia sukujuuria