Soini rohmusi ääniä muidenkin puolueiden kannattajilta

YLE Uutisten taloustutkimuksella teettämä tutkimus kertoo, että eurovaaleissa oman kannattajakuntansa saivat parhaiten liikkeelle kristillisdemokraatit, RKP ja vihreät. Sen sijaan perussuomalaisten kannattajakunta kävi heikosti äänestämässä. Tästä voi päätellä, että Timo Soini sai ääniä muidenkin puolueiden kannattajilta.

talous
Timo Soini YLEn haastateltavana.
YLE

Taloustutkimus haastatteli 977 suomalaista puhelimitse kesäkuun alun eurovaalien jälkeen. Kuten yleensä, ihmiset kaunistelivat äänestysaktiivisuuttaan, sillä tutkimuksen otoksen perusteella äänestysprosentti olisi ollut 55. Oikeasti äänestysprosentti oli 40,3.

Tutkimus kertoo, että äänestysaktiivisuus oli pitkälti samanlaista kuin muissakin vaaleissa. Naiset äänestivät enemmän kun miehet, koulutetut äänestivät enemmän kuin työväestö, ja vanhat äänestivät enemmän kuin nuoret.

Äänestyskäyttäytymistä mitattiin myös kysymällä, mitä puoluetta vastaajat äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Näin saatiin käsitys siitä, miten eri puolueiden peruskannattajat eurovaaleissa toimivat. Selvästi parhaiten uurnilla kävivät kristillisdemokraattien kannattajat. Myös RKP:n ja vihreiden tukijat olivat hyvin liikenteessä. Nämä kolme puoluetta menestyivätkin vaaleissa hyvin.

Kolme suurinta puoluetta sijoittuivat kannattajien aktiivisuudessa keskikastiin. Näistä eniten äänestivät kokoomuksen tukijat, vähiten SDP:n.

Soinia äänestettiin muissakin puolueissa

Kotiin jäivät ennen kaikkea vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia kannattavat, sillä he äänestivät laiskemmin kuin suomalaiset keskimäärin. Kun perussuomalaisten Timo Soini kuitenkin oli vaalien ääniharava ja perussuomalaiset vaalien voittajia, on tutkimustulosta tulkittava niin, että Soinia äänestivät muidenkin puolueiden kannattajat.

- Soini pystyy vetoamaan erilaisiin väestöryhmiin yli puoluerajojen. Hänen vahvuutensa on, että hän pystyy rikkomaan puoluekentän ja perinteisen poliittisen retoriikan. Tässä mielessä hän on pelottava vastustaja, kuvailee valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen.

Tutkija: Vaalitulosta ei saa ylitulkita

Eurovaalituloksen perusteella on spekuloitu kaikenlaista seuraavan eduskunnan voimasuhteista lähtien. Valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen varoittaa vetämästä liiallisia johtopäätöksiä eurovaaleista, koska ne poikkeavat muista vaaleista.

Martikaisen mukaan eurovaaleissa ei äänestetä europarlamentissa käsiteltävien asioiden perusteella, joten vaalit tarjoavat väylän protestoida.

- Minä pidän eurovaaleja pitkälti suurena mielipidemittauksena. Ei kannata vetää turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, mitä tulokset kertovat puolueiden todellisesta kannatuksesta oikeissa vaaleissa, Tuomo Martikainen sanoo.

Tutkimuksen virhemarginaali on 3,5 - 4,0 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi