1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vaalirahakohu horjuttaa keskustaväen uskoa puolueen johtoon

Keskustan ympärillä vellova vaalirahakohu herättää keskustelua puolueen jäsenkunnassa. Keskustan kenttäväen parissa toivotaan, että pöytä saataisiin puhtaaksi mahdollisimman nopeasti.

Kuva: YLE

Nova Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Arto Merisalo kielsi maanantaina tiukasti keskustan vaalirahoitukseen liittyvät lehmänkaupat, mutta puolueen ympärillä jatkuva vaalirahakohu ei ota laantuakseen. Keskustan sisällä jatkuva kielteinen julkisuus aiheuttaa jo hämmennystä.

- Varmasti vähän hämmentyneitä ollaan, mutta minulla on se käsitys kuitenkin, että eihän keskustassa ole tapahtunut sen kummempaa kuin muissakaan puolueissa, sanoo keskustan puoluehallituksen työvaliokunnan jäsen Raili Myllylä.

Hallituskumppani vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki arvioi maanantaina, että hallituksen toimintakyky on uhattuna, jos kielteiset vaalirahapaljastukset jatkuvat. Tipoittain tihkuville paljastuksille toivovat loppua myös keskustalaiset.

- Toivon, että nyt alkaa olla se deadline tässä, että asiat on tuotu julkisuuteen, mitä on tuotavissa, arvioi puoluehallituksen työvaliokunnassa istuva Raija Moilanen.

Moilasen mukaan kenttäväki arvioi nyt johtajiensa toimia tarkalla silmällä. Hänen mukaansa kenttä keskustelee parasta aikaa myös henkilövaihdoksista, ja siitä ketkä olisivat hyviä johtamaan puoluetta.

Itä-Savon piirijohtajan Matti-Pekka Parkkisen mukaan kohu vaikuttaa jo Matti Vanhasen uskottavuuteen

- On ihan selvä, että negatiivinen julkisuus aina vaikuttaa kielteisesti puheenjohtajan asemaan, koska se vie uskottavuutta puolueen toiminnalta ja henkilöltä itseltään, arvioi Parkkinen.

Itä-Savossa keskustaväki onkin nyt odottavalla mielellä

- Vuosi sitten tavallaan kaiken piti tulla esille, niin minkä takia ne eivät kaikki tulleet? Se on tietysti yksi kysymys, että pöytä piti silloin puhdistaa. Odotellaan vähän, että saisi asioihin vähän vastauksia, Parkkinen jatkaa.