1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Dodosta löytyi ensimmäinen aikalaiskuva

Satoja vuosia sitten sukupuuttoon kuolleesta dodo-linnusta on yllättäen löytynyt aikalaisen tekemä maalaus. Aiemmat käsitykset dodosta ovat perustuneet muistikirjamerkintöihin, jälkikäteen tehtyihin piirroksiin, luurankolöytöihin ja muutamiin Euroopassa täytettyihin eläimiin. Taulu myydään huutokaupassa Lontoossa ensi kuussa.

Kulttuuri

Tuntemattoman hollantilaisen taiteilijan maalaus on 1600-luvun puolivälistä, jolloin viimeiset dodot vielä sinnittelivät hengissä. Lentokyvytöntä lintua esittävän kuvan yllä lukee "dronte", joka oli hollantilaisten, saksalaisten ja ranskalaisten nimi dodolle.

Intian valtameressä sijaitsevalla Mauritiuksen saarella elänyt dodo oli metrin korkuinen ja parinkymmenen kilon painoinen kyyhkysen sukulainen. Ulkonäöltään se muistutti pikemminkin kalkkunaa.

Dodo on ensimmäinen eläinlaji, jonka kohtaloksi eurooppalaisten muuttoliikkeen tiedetään koituneen. Dodoja tuotiin outoina matkamuistoina Eurooppaan ja niiden elinalueita tuhottiin niin tehokkaasti, että viimeinen silminnäkijähavainto on vuodelta 1662.

"As dead as a dodo"

Lontoon luonnonhistoriallisen museon dodo-asiantuntija Julian Hume pitää maalausta mielenkiintoisena mutta outona. Taulun otukselta puuttuu pyrstö, kuten kuuluukin, mutta strutsimaiset sulat ovat liioittelua, Hume sanoo The Daily Telegraph -lehdessä.

Häntä kiinnostaa myös se, että dodo on kuvattu kolmiuloitteisena, vinosti etuviistosta, eikä sivusta, kuten myöhemmissä piirroksissa.

Dodojen sukupuutto ei 300 vuotta sitten herättänyt huolta, ja oudot otukset olisivat kenties unohtuneet kokonaan, ellei kirjailija Lewis Carroll olisi vuonna 1865 ottanut dodoa kirjaansa Liisan seikkailut ihmemaassa.

Suosittu teos antoi pontta kuoleman lopullisuutta kuvaavalle englantilaiselle sanonnalle "as dead as a dodo". Siksi dodo on osoittautunut osuvaksi symboliksi myös monille luonnonsuojelujärjestöille.

Lähteet: YLE Uutiset