Parolannummen kerrostaloja nurin armeijan harjoitusten tieltä

Hattulassa Parolannumella asuntoalue kolmen entiset puolustuvoimien henkilökunnan vuokratalot menevät purettaviksi. Kruunuasunnot eivät voi enää taata talojen asumisturvallisuutta.

Hattula
Tyhjä talo odottaa purkuaan Parolannummen alueella 3
Tyhjä talo odottaa purkuaan Parolannummen alueella 3.YLE Häme / Markku Karvonen

Kruunuasuntojen myyntipäällikkö Kai von Platon mukaan omistaja olisi halunnut tarjota taloja yksityisille markkinoille, mutta puolustusvoimat ei halua alueelle siviiliasutusta. Panssaripirikaatin komentaja eversti Keijo Suominen myöntää toimineensa aktiivisesti talojen purkamisen puolesta. Hänen mukaansa Hämeenlinnassa on puolustusvoimien työntekijöille jo riittävästi asuntoja, eikä kolmen kerrostalon alue sovi nykyaikaiseen siviiliasutukseen. Se on jäänyt osin harjoitusalueiden sisään, lähinaapureina on mm. ampumarata ja panssarivaunujen harjoitusalue.

Alue kärsisi sekä melusta että pölystä. Peruskunnostuksen jälkeen taas omistajan ilmoittama vuokrataso olisi ollut kolminkertainen nykytasoon verrattuna, ja komentajan mukaan liian kallis. Armeija olisi joutunut sitoutumaan vuokraajaksi kymmeneksi vuodeksi, nyt prikaatilla oli taloista vuokrasopimus viime vuoden loppuun.

Hämeen Sanomissa nimimerkillä kirjoittanut hattulalainen vetosi, että asumiskuntoisten talojen purku estettäisiin. Kruunuasunnot ja prikaati kumoavat kirjoittajan väitteet peruskorjatuista, hyväkuntoisista taloista. Kai von Platon mukaan yksittäisiin asuntoihin on tehty remontteja, kaksi huonokuntoisinta taloa on ollut koko vuoden tyhjillään, ja kunnoltaan paras tyhjenee vuoden loppuun mennessä. Nykyisen suunnitelman mukaan alue palautuu valtiolle ja armeija purkaa talot. Kruunuasunnot korostaa, että se ei ole saanut väitteiden vastaisesti taloja ilmaiseksi, ja kärsii omistusjärjestelyissä tappiota.

Tänään vielä asutun talon pihalla muuttokuormaa tehnyt asukas Mikko Leinonen ehti asua talossa vain kuukauden. Hämestä oli parempi muuttaa ajoissa, jotta perhe saa lasten hoitopaikat ja muut järjestykseen. Hänen mielestään alue on ollut viihtyisä ja hyvä asua, eikä asunnossakaan ole ollut valittamista.

Lähteet: YLE Häme / Markku Karvonen