1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Siipien suhinaa ja yölaulajien konsertointia

Satakielet, kerttuset ja ruisrääkät laulavat kesäyössä. Ruisrääkän laulutaidosta tosin ollaan montaa mieltä. Päijät-Hämeessä on viime päivinä havaittu myös idänuunilintu ja meriharakka.

Lahdessa on tehty havaintoja sisämaassa harvinaisesta meriharakasta. Kuvan meriharakan poikanen ei liity tapaukseen. Kuva: YLE

Heinolassa on pari päivää ihailtu melko harvinaista lintuvierasta, kun idänuunilintu on liikkunut Tommolassa.

Vain 7 grammaa painava peukalonkokoinen lintu pesii Suomessa, mutta vuosittain kanta vaihtelee. Lintu talvehtii Aasian eteläosissa.

Heinolasta pienen ihmeen havaitsivat lintuhavaintotietokanta tiira.fi:n mukaan Anne Hinkkanen ja Paavo Posti.

Viime päivien epätavallisia lintuvieraita on myös Lahden Ruoriniemessä lennellyt meriharakka. Nimensä mukaisesti meriharakka on merilintu, sisämaassa pesii vuosittain muutama kymmenen paria.

Parhaillaan eletään yölaulajien aikaa. Artjärvellä on kuultu Suomessa harvalukuisen kaulushaikaran huhuilua, Sysmässä ja Orimattilassa niinikään harvinaista pensassirkkalintua. Äänessä ovat myös lukuisat kerttuset ja satakielet.

Vaikka yölaulajat ovat parhaassa vauhdissa, lintujen syysmuutto on jo käynnissä. Esimerkiksi naaraskuovit ovat poistumassa etelään talvehtimisseuduilleen.