1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hauho, Hämeenlinna

Vilgot seikkailee Lautsiassa

Hauhon Kesäteatterissa nähdään tänä kesänä musikaali ’Vilgot Seikkailija’. Kieltolain aikaisen veijaritarinan ovat kirjoittaneet Bengt Ahlfors ja Lars Huldén ja musiikin on säveltänyt Lasse Mårtenson. Kurkistimme kulissien taakse!

Anneli Heino ja Pekka Verho odottavat teatterikesää Ilmoilanselän rannalla Kuva: YLE / Nina Keski-Korpela

Vilgot Seikkailijan tarina sijoittuu 1930-luvun alkuun, jolloin oli voimassa kieltolaki. Ajalle tyypillistä oli pirtun salakuljettaminen ja sitä vastaan taistelu, jota poliisin rinnalla kävi aktiivinen raittiusväki. Musikaalin tapahtumien keskipisteenä on salakuljettajien kuninkaaksi ylistetty Vilgot, jonka kilpajuoksua virkavallan ja raittiusväen kanssa tahdittavat monenkirjavat ihmissuhteet ja ihmiskohtalot.

Aloite juuri tämän teoksen tekemiseen tuli itse säveltäjältä kesällä 2006, kun näyttelijäryhmä tapasi Lasse Mårtensonin esittäessään hänen säveltämäänsä Hangon Silmä –musiikkinäytelmää.

Ohjaaja Anneli Heino asustaa asuntovaunussa esityksen loppuvaiheen harjoitusten ajan, koskapa matkaa kotiin tulisi muuten liiaksi. Heino on lähtöisin Hämeenlinnasta, mutta johtaa nykyään Loimaan Kojonperällä toimivaa musiikkiteatteria.

– Kylmä on ollut yhden kerran oikein tosissaan kun meni lämmitin rikki ja oli kylmä yö. Onneksi vain se yksi yö, naurahtaa sitkeä ohjaaja.

Ongelmia ei ole ilmennyt matkan varrella, mitä nyt vanha, 1929 vuosimallin Ford ei aina suostu käynnistymään.

Alun perin ruotsinkielisen teoksen ’Smugglarkungen’ on suomentanut Liisa Ryömä. Musikaalin ensiesitys oli Helsingin ruotsalaisessa teatterissa 1977, jonka jälkeen sitä on esitetty harvakseen molemmilla kotimaisilla kielillä. Vuosituhannen vaihteessa tekijät päivittivät teoksen nykymuotoonsa, jolloin se myös käännettiin uudelleen suomeksi.

Tavoitteet korkealla eikä kilpailukaan pelota

Esityksen takana olevan Lautsian Kartanoteatterin puheenjohtaja Pekka Verho ei myönnä kilpailutilannetta hauholaiskesäteatterien välillä. Hauhon Niskavuorinäyttämö esittää Runoilijan kesää Hovinkartanon taidekeskuksessa.

– Keskiviikkona mennään katsomaan toisen ensi-iltaa ja meillä on sitten torstaina, sulassa sovussa tehdään teatteria, mies myhäilee.

Viime vuonna Lautsiassa kävi ennätysyleisö, noin 3 000 henkeä näki Viulunsoittaja katolla -esityksen. Tavoitteet ovat tänäkin kesänä korkealla, kertoo Verho.

– Nyt ei tehdä ihan niin nimekästä teosta kuin viime vuonna, mutta jos kelit ovat hyvät ja puskaradiomainonta toimii, niin kyllä samaan voidaan päästä, hän arvelee.

Esityksen tuottavat Lautsian kartanoteatteri ry ja Lautsian lomakeskus. Yhteistyökumppaneina ovat myös Vanajaveden opisto sekä Hämeenlinnan kaupunki.

Hauhon kesäteatteri: Vilgot Seikkailija. Ohjaus Anneli Heino. Ensi-ilta torstaina 25.6, jonka jälkeen esityksiä on kuukauden ajan sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin.