Kirpputorin käärmeennahkainen aarre

Totta puhuen, eivät ne kannet olleet aitoa käärmeennahkaa. Mutta eivät ne olleet myöskään se aarre. Aarre löytyi kansien alta, alkulehdiltä. Tapio Nokkalalle saarijärveläiseltä kirpputorilta löytynyt vieraskirja on yksi tärkeimmistä kirpputorilöydöistä.

Kuva: YLE, tesvisio

Tapio Nokkala ei arvannut, mihin käsi tarttui, kun se tarttui Saarijärvellä kirpputorilla tarjolla olleeseen vieraskirjaan. Kannet keinonahkaa, käärmeen kuosiin tehtyä. Nokkalan mielestä kirja näytti mukavalta ja sopivalta Lapin mökkiin alkuperäiseen tarkoitukseensa eli vieraskirjaksi. Hintakaan ei huimannut päätä, pari euroa.

Kotona sitten vain puukko kouraan ja ensimmäistä, kirjoitettua sivua, irrottamaan. Kunnes silmä osui koukeroiseen kirjoitukseen. Lukeeko siinä ihan totta, että Gallen-Kallela. No, ei, ei lue. Eikä päivämääräkään 17.1.1948 olisi mahdollinen Axel Gallen-Kallelan kirjoittamaksi.

Nokkalan silmät kulkivat alitajuisesti muistokirjoitusta pitkin. Joku runo siinä näkyi olevan. Sitten katse seisahtui. Ei, ei voi olla totta! Olavi Virta. Siinähän lukee, että Olavi Virta! Olavi Virta on kirjoittanut muistovärssyn ja allekirjoittanut sen ja päivämäärä on 17.1.1948. Puukko pois, tätä ei leikata.

Olavi Virta oli kirjoittanut vieraskirjaan värssyn: " Kiitollisuuden lautta on kulkenut yli olevaisuuteni, sillä anteliaisuutesi syli oli avara".

Olavi Nokkala on löytönsä jälkeen selvittänyt, että nimikirjoitus kuuluu todella Olavi Virralle. Ainakaan vielä ei kuitenkaan ole selvinnyt, kenelle Virta niin kauniisti kirjoitti. Ja siinähän on arvoitus, joka kiehtoo. Nokkala aikoo jatkaa arvoituksen selvittämistä.