Suomen ensimmäistä nollaenergiataloa vasaroidaan Mäntyharjulle

Teknillisessä korkeakoulussa rakennettava talo tulee Pyhäveden rannalle Madridin kautta. Tavoitteena on, että nollaenergiatalo tuottaa energiaa enemmän kuin kuluttaa.

Energiatehokkaat talot
Mäntyharjun kunnanjohtaja Jussi Teittinen esittelee messualuetta Vihantasalmella.YLE / Kalle Pallonen

- Aivan upea paikka ja komeaa sekametsää mäntyineen ja koivuineen. Jos tässä pidempään seison niin täytyy harkita tontin ostamista, professori Pekka Heikkinen Otaniemestä päivitteli tutustuessaan loma-asuntomessualueeseen.

Heikkinen tutustui Vihantasalmen lähellä, Pyhäveden rannalla sijaitsevaan loma-asuntomessualueeseen. Nollaenergiatalosta kaavaillaan messujen vetonaulaa.

"Pientä ja kompaktia" nelihenkisen perheen vapaa-ajan asuntoa rakennetaan parhaillaan Otaniemessä. Talo on ulkomitoiltaan noin 70 neliöitä. Asuinneliöitä löytyy nelisenkymmentä.

Talon suunnittelee ja toteuttaa 20 opiskelijan ryhmä, jossa on mukana opiskelijoita mm. Alaskasta, Brasiliasta, Kiinasta ja Japanista.

Professori Pekka Heikkinen arvelee, että nollanergiatalo on rakennettavissa myös Suomen karuihin olosuhteisiin.

- Tämän hetken tutkimus ja tieto näyttää, että se on mahdollista auringoenergian turvin. Hyvinä aikoina energia voidaan syöttää verkkoon ja huonoina aikoina ottaa sitä takaisin.

- Laskelma perustuu aurinkoenergialle ilman puun polttamista.

Talo matkustaa vuoden kuluttua Madridin näyttelyyn. Sieltä se matkaa Mäntyharjulle elokuussa 2010.

Talon hintaa on tässä vaiheessa mahdoton arvioida.

- Hinta tulee olemaan aivan järjetön, sillä se tehdään 20 vuoden päässä olevalle tekniikalla, viedään Madridiin ja roudataan tänne Mäntyharjulle.