Taantuma hiljensi arkeologiset kaivaukset

Espoon kaupunginmuseon tuoreista arkeologisista löydöistä huolimatta rakennusalan hiljentyminen on tyrehdyttänyt arkeologiset kaivaukset Uudellamaalla. Museovirastolla on vain kaksi kohdetta koko maakunnassa.

kulttuuri
Yleisökaivaukset vetävät väkeä
Yleisökaivaukset vetävät väkeä.YLE Helsinki

Lain mukaan rakennuttajat kustantavat kaivaukset, joilla tutkitaan rakennustyömaiden alle jäävät muinaismuistokohteet.

Rakennustyömaiden seistessä Museovirastolla ei ole tutkittavaa eikä arkeologeilla töitä, valottaa yli-intendentti Helena Taskinen.

- Kyllä me osasimme arvella, että maailmanlaajuinen lama vaikuttaa meihinkin. Se, kuinka paljon taantuma vaikuttaa, oli kuitenkin yllätys.

Arkeologeilla edessään kesä työttömänä

Tilanteen laajuus paljastui huhti-toukokuussa. Raskaimmin se koskettaa Museoviraston työntekijöitä, joille tämä kesä on työtarjonnaltaan heikko. Valtaosa heistä on jäänyt työttömiksi.

Arkeologi Hanna Kelola tutkii vielä toistaiseksi Museoviraston tiloissa Nervanderinkadulla edelliskesän löytöjä, mutta heinäkuun alussa hommat loppuvat.

- Aiempina kesinä olen yleensä lähtenyt toukokuussa kenttätöihin. Nyt olen edelleen täällä toimistossa eikä kenttätöistä ole tietoakaan.

Tulevaisuus mietityttää

90-luvun alun laman aikana valtio jakoi työllisyysvaroja Museovirastolle, joka saattoi käyttää rahat kaivaustoiminnan ylläpitämiseen. Nyt ehdot ovat muuttuneet, eikä työllisyysvaroja enää heru.

Ensi vuoden kaivauksista ei ole vielä tietoa, sanoo Taskinen.

- Ensi vuoden tilanne riippuu paljolti siitä, tarjoaako valtio elvytyspaketteja. Niihin sisältyy yleensä tiehankkeita, joissa meillä on perinteisesti ihan mittavia tutkimuksia.

Myös Helsingin kaupunginmuseon piti aloittaa tänä kesänä arkeologiset kaivaukset Vanhassakaupungissa. Nekin ovat nyt jäissä rahoitusvaikeuksien takia.

Lähteet: YLE Helsinki