Psykologi: lomalla pitää kääntää lunkiin rytmiin

Onnistunut loma voi alkaa reissuun lähdöllä tai pakollisten hommien tekemisellä pois alta. Ihmisen pitäisi jaksaa ratkaista, miten lomansa käyttää. Psykologi Pirkko Lahti aloittaa oman lomansa nukkumalla pari päivää.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Lomarytmin saavuttaminen vaatii psykologin mielestä lomailijalta napakoita ratkaisuja rytmin kääntämisestä.

Suomen mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti uskoo nuoremman sukupolven pystyvän liukumaan lomarytmiin helpommin kuin sodanjälkeisen sukupolven. Työorientoitunut sukupolvi saattaa kasata lomalle liikaa pakollisia tehtäviä. Lunkin rytmin löytäminen on kiinni ihmisen omasta päätöksestä.

- Oikeestaan suurin työ lomasta on tehtävä täällä pään sisällä. On muistettava, että nyt rytmi muuttuu, mä voin ottaa vähän löysemmin, mä voin nukkua, syödä hyvin, nauttia auringosta, Lahti sanoo.

Yhtä oikeaa tapaa ei ole

Lomalle ei voi kirjoittaa tiettyä reseptiä. Joillekin paras tapa on lähteä kotoa saman tien ja irrota rutiineista kerta kaikkiaan. Joku aloittaa loman nukkumalla pari päivää putkeen. Toinen tekee ensin pois alta pakolliset hommat tai sukulaisvierailut ja elää sen jälkeen kuin pellossa.

Tärkein ratkaisu psykologin mielestä on se, että lomaa ei saa ahtaa liian täyteen.

- Stressi tulee siitä, että on rakentanut itselleen tavoiteaikataulun joka pettää. Stressi tulee siitä, että on koko ajan vieraita tai on koko ajan pakko mennä johonkin.

Pirkko Lahti aloittaa oman lomansa nukkumalla. Sen jälkeen mökkilomaa rytmittää lähinnä ruohon leikkuu, joka on pakko tehdä kerran viikossa.

- Onkiminen on kivaa. Siinä on sellaista pysähtyneisyyden tunnelma, ihan pieni jännitys tuleeko kalaa vai ei. Veden kanssa tekemisissä oleminen, tuli. Lapsuuteni arkisia elämyksiä tuppaa keräämään, tässäkin iässä vielä.

Lapset nauttivat ei minkään tekemisestä

Loma-asenne voi olla ikäkysymys. Joillekin loma ei ole lomaa ilman jatkuvaa hillomista, matonpesua tai huvimajan rakentamista.

Lahti löytää yhden selityksen sotien jälkeisen sukupolven työorientoitumisesta.

- Vanhempi sukupolvi on sidottu työhön, ja yrittää ikään kuin työn kautta hankkia itselleen hyvän mielen ja sen "ansaitun loman". Nuoret osaavat Lahden mielestä elää paremmin hetkessä.

Lapsille loma voisi psykologin mielestä olla enemmän sitä, ettei tehdä mitään erikoista. Yhteinen telkkarin katselu tai ruoanlaitto voi olla parempi ratkaisu kuin huvipuistossa kieppuminen.

Jos loma menee pieleen, pelkkiä säitä ei pidä syyttää. Stressaantuneen lomalaisen pitää Pirkko Lahden mielestä syyttää loman pieleen menemisestä osin itseään, jos ei ole osannut nauttia vapaudesta.