1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinalaisaktivistin vapautushaaveet kariutuivat

Toiveet Kiinan tunnetuimpiin toisinajattelijoihin kuuluvan Liu Xiabon vapauttamisesta ovat rauenneet, kun hänelle tiistaina luettiin viralliset syytteet kumouksellisuudesta. Ihmisoikeusjärjestöt olivat toivoneet, että viime vuonna pidätetty Liu vapautettaisiin Tianmenin verilöylyn 20. vuosipäivän mentyä.

Ulkomaat
Liu Xiabo vuonna 1995.
Reuters-TV

Kiinan valtion uutistoimiston Xinhuan mukaan Liulle on luettu muodolliset syytteet hallituksen ja valtiojärjestyksen syrjäyttämiseen tähdänneestä toiminnasta. Liu on muun muassa levittänyt hallitusta halventavia huhuja, viranomaiset sanovat. Heidän mukaansa Liu on tunnustanut tekonsa kuulusteluissa.

53-vuotias Liu on ollut yksi maansa tunnetuimmista ihmisoikeusaktivisteista jo 20 vuoden ajan. Professorina hän osallistui opiskelijoiden rinnalla Tianmenin eli Taivaallisen rauhan aukion protesteihin, jotka Kiinan armeija murskasi.

Liu pidätettiin Tianmenin protestien jälkeen miltei kahdeksi vuodeksi ja jälleen vuonna 1996. Hän on silti jatkanut hallituksen tiukkaa arvostelua ja julkaissut kirjoituksiaan ulkomailta hallinnoiduilla kiinankielisillä internetsivulla.

Liu pidätettiin uudelleen viime joulukuussa pian sen jälkeen, kun hän oli 300 muun toisinajattelijan tavoin allekirjoittanut Peruskirja 08 -vetoomuksen, jossa vaaditaan Kiinan yksipuoluejärjestelmän purkamista ja muita isoja poliittisia uudistuksia. Viranomaiset pitävät Liuta yhtenä Peruskirja 08:n päälaatijoista.

Hänen tukijansa arvelevat nyt, ettei häntä vapauteta ainakaan ennen lokakuuta, jolloin kommunistipuolue juhlii valtansa 60-vuotispäiviä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi