WinCapitan uhriksi ilmoittautunut jo 2200

Sijoitusklubi WinCapitan toiminnasta on tehty noin 2 250 rikosilmoitusta. Niissä ilmoitetut asianomistajien vahingot ovat nousseet runsaaseen 33 miljoonaan euroon. Suurimmat yksittäisten uhrien vahingot nousevat satoihin tuhansiin ja jopa miljoonaan euroon.

Kotimaa
WinCapitaan menetti rahaa yli 10 000 ihmistä.
Yle

Poliisi ja syyttäjä pyysivät toukokuun puolivälissä klubin toiminnassa vahinkoa kärsineitä tekemään tutkintapyynnön 15.6. mennessä. Kuukauden aikana uusia pyyntöjä kertyi poliisille yli 400 kappaletta.

WinCapita-tutkinnan aikana vakuustakavarikkoon tai hukkaamiskieltoon on asetettu 17 miljoonaa euroa.

Poliisi ja syyttäjärinki yhteistyössä

Tutkinnassa ovat rikosnimikkeinä olleet pääasiassa törkeä petos ja rahankeräysrikos. Jutun pääepäilty Hannu Kailajärvi on ollut vangittuna vuodenvaihteesta lähtien.

Rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen keskusrikospoliisista arvelee, että jutun pääoikeudenkäynnin lisäksi eri puolille maata nostetaan useita alueellisia oikeusjuttuja.

Juttukokonaisuuden kimpussa työskentelee keskusrikospoliisin ja paikallispoliisien lisäksi kahdeksan Wincapita-asiaan määrättyä syyttäjää. Poliisin ja syyttäjien yhteistyö on ollut tiivistä.

Epäiltynä kuulusteltu kaikkiaan kymmeniä

Alueellisesti eniten rikosilmoituksia on tehty Uudellamaalla, Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Pohjanmaalla. Suurimpia kipukaupunkeja ovat Oulu, Kuopio, Helsinki ja Tampere.

- Kymmeniä suosittelijoita on kuultu esitutkinnassa myös epäillyn asemassa, mutta heidän lopullinen asemansa saattaa vielä muuttua matkan varrella asianomistajaksi eli uhriksi, Vuorivirta-Heikkinen kertoo.

WinCapita-juttu on synnyttänyt paikoin voimakkaitakin tunteita ja jopa väkivaltauhkailuja rahansa menettäneiden keskuudessa.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä