1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavo Nurmi -kisojen Jari Salonen ennustaa urheilujuhlaa

Paavo Nurmi -yleisurheilukisojen pääsihteeri Jari Salonen odottaa suurta urheilujuhlaa Paavo Nurmen stadionille. Lajikirjo on runsas ja lajien parhaimmistoa on saatu hyvin mukaan. Sää tuntuu myös suosivan, joten jopa 5000 penkkiurheilijaa uskaltaa odotella katsomoon.

Paavo Nurmi Games

Salonen on ollut varsin kiireinen ihminen kisojen lähestyessä eikä kiire hellitä kilvoittelun alettuakaan. Keskiviikkopäivän Jari on suunnitellut niin, että kello 13:n jälkeen hän pystyisi pysyttelemään stadionin suojissa ja hoitelemaan kisojen sujumista. Harras toive olisi, että hän voisi itsekin päästä seuraamaan urheilua jossain vaiheessa. Jarin oma poika ottaa osaa mittelöön ja tämä olisi tietysti mieluista nähtävää.

Nimekkäiden urheilijoiden saaminen kisoihin on työn takana ja aika lailla tuuristakin kiinni. Kansainvälisissä kuvioissa pyörivät niin suuret rahat, että Paavo Nurmi -tapahtumalla ei ole mitään saumaa lähteä kisaan setelinipuilla. Tuuria saattaa olla silloin, kun nimekäs urheilija sattuu tarvitsemaan sopivaa kisaa juuri sopivaan aikaan. Ja totta kai Paavo Nurmen nimi tunnetaan edelleen urheilupiireissä niin hyvin, että turkulainen tapahtuma saa tiettyä lisänäkyvyyttä.

Salonen sanoo, että mitään aggressiivista tavuttelua Paavo Nurmi -kisat eivät edes halua käyttää. Hänen mukaansa on parempi luoda sellaiset olosuhteet, että urheilija ei kertakaikkiaan malta pysyä poissa. Tommi Evilän mukaantulo saattaa pudota tähän kategoriaan.

- Tamperelaista Tommia on ollut aika vaikea saada edes Tampereen areenalle esiintymään saati sitten Turkuun. Oli todella iloinen yllätys, kun valmentaja soitti viime maanantaina.

Etelä-Afrikan Godfrey Mokoena on myös mukana urheilullisessa tähtiloistossa. Hänen tiukkaan kisakalenteriinsa Turun kisat sattuivat sopivan, mikä on todella onnellinen sattumus, onhan Mokoena maailman huippuja pituushypyssä ja Pekingin olympiahopeamitalisti.

Jari Salonen toppuuttelee tulos- ja ennätysveikkailuja, koska urheilussa sattuu ja tapahtuu.

- Tekisi kuitenkin melkein mieli sanoa, että tästä on tulossa ennätysten ilta: omia ennätyksiä tulee, toivottavasti tulee jokunen stadionin ennätys ja kauden kotimaisia kärkituloksia tulee myös.

Jari Salonen kannustaa tulemaan paikan päälle seuraamaan kisoja. Hän sanoo, että pelkkiä tuloslistoja seuraamalla saattaa kuvitella, että kansallinen kärki on valtavasti huonompaa kuin kansainväliset ennätysihmiset. Kun todella näkee esimerkiksi paikajuoksijoiden spurttaavan, hämmästys voikin olla suuri.

Lue seuraavaksi