Lounais-Hämeen retkeilyreitit maanteiltä metsiin

Tammelassa Liesjärven, Ruostejärven ja Saaren kansanpuistojen väliset retkeilyreitit ovat pian entistä mielenkiintoisempia. Tekeillä on reittien parannustyö, joka päästää kulkijat maanteiltä metsien siimekseen ja luontoon.

Liesjärvi, Keuruu
Ruostejärvi, polku laavulle
Ruostejärvi, polku laavulleYLE Häme / Mari Siltanen

Ruostejärvellä Tammelassa kävijät voivat nauttia pitkistä hiekkarannoista, puhtaasta vedestä ja hyvistä reiteistä. Lisäksi vieressä palvelee Hämeen luontokeskus.

Radio Hämeen kesäkeitaiden sarja matkasi juhannuksen jälkeen suositulle virkistysalueelle Tammelaan. Mari Siltanen vei Epelin Ruostejärven rannalle virkistysalueen sydämeen. Ruostejärven sijainti on hyvä, koska Hämeen luontokeskuksen vieressä alueella on paljon matkustajia. Ehkä siksi järvellä on hyvät parkkipaikat, kunnon sosiaalitilat ja toimiva jätehuolto.

Ruostejärven virkistysalueella on 2,3 kilometriä hiekkapohjaista luonnonrantaa, jolla kelpaa lekotella. Yksi merkityistä uimarannoista on aivan Hämeen luontokeskuksen nurkilla muutaman sadan metrin päässä..Luontokeskuksen hoitajan Satu Nymanin mukaan alueen reitit ovat hyvässä kunnossa, ja luontokeskuksesta saa sekä alueen esitteitä että karttoja. Liesjärven kansallispuistoon ja Korteniemen perinnetilalle on noin 10 kilometrin vaellus. Keskuksen ympärillä on lyhyitä luontopolkuja, jotka sopivat myös lapsille.

Mari tapasi Ruostejärvellä reitistönrakentaja Kalle Wegeliuksen, joka on kartoittanut uusia reittejä tunnetuimpien kohteiden välille. Kolmen kunnan alueella on yli 100 kilometriä kunnoltaan vaihtelevia reittejä. Työn alla on luontokeskuksen ja Liesjärven välisen reitin siirto metsämaastoon, sekä reitin parannus Eerikkilästä Saaren kansanpuistoon. Eniten käytetyt reitit ovat Wegeliuksenkin mukaan hyvässä kunnossa. Pahimmillaan vähemmän kuljettuja polkuja ei ole kunnostettu 10 vuoteen, ja paikoin ura pitää avata moottorisahalla.

Lähteet: YLE Häme