1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arabiankielinen ruumiinkulttuurilehti kohahduttaa Libanonissa

Kansikuvassa koukeroisin ornamentein koristeltu nainen on ristinyt kätensä häpynsä päälle. Mutta lehden sisällä häveliäisyydestä ei ole tietoakaan - numeron teema on penis. Libanonilainen Jasad eli Vartalo-lehti käsittelee ruumiillisuutta seksuaalisuuden, pakkomielteiden ja väkivallankin kautta. Ei ihmekään, että se on aiheuttanut vastalauseiden myrskyn.

- Vartalo on aina ollut minulle keskeinen teema, ja runouteni liittyy siihen, samoin valmisteilla oleva väitöskirjani ruumiillisuudesta arabialaisessa kirjallisuudessa, kertoo Jasadin päätoimittaja Joumana Haddad.

Palkittu runoilija ja liberaalin al-Nahar-sanomalehden kulttuuritoimittaja sai viimein toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa, kun Vartalo- lehden ensimmäinen numero ilmestyi joulukuussa.

Seksisanasto on englanniksi sallitumpaa

Lehti on kirjoitettu arabiaksi, ja kaikki kirjoittajat esiintyvät omilla nimillään. Haddad sanoo halunneensa provosoida, ja siksi lehti on nimenomaan arabiankielinen. Hänen mielestään seksuaalisuudesta ja intiimeistä ruumiinosista ei enää uskalleta puhua niiden oikeilla, arabiankielisillä nimillä.

- On epäreilua kohdella arabian kieltä näin alentavasti ja turhauttavasti. Haluan sanoa kaikki ne sanat, joita emme saa lausua, sillä ne kuuluvat sanavarastoomme ja löytyvät sanakirjoistamme, Haddad julistaa.

Hänen mielestään libanonilaiset kokevat olevansa turvassa, jos he käyttävät sukupuolielimistä englannin- tai ranskankielisiä ilmaisuja. Mutta jos ne lausutaan arabiaksi, sitä pidetään mitä hirveimpänä rikkomuksena.

Naisjärjestökin suivaantui lehdestä

Satasivuista lehteä myydään kioskeissa Libanonissa muovipakkauksessa, ja se on varustettu "vain aikuisille" -tarralla. Lehteä tilataan paljon myös äärikonservatiivisiin arabimaihin kuten Saudi-Arabiaan.

Vaikka myynti on lähtenyt yllättävän hyvin käyntiin, lehden nettisivuja on hakkeroitu ja Haddad saa haukkumakirjeitä. Myös libanonilainen naisten neuvosto hyökkäsi lehteä vastaan ja vaati parlamenttia kieltämään sen pornografisena.

- Se on todella absurdia. He lähettivät ympäriinsä kirjeitä joissa sanottiin, että lehti on arabikulttuurin ja yhteiskunnan vastainen. En pidä Jasadia naistenlehtenä, eikä sillä ole feminististä agendaa, mutta se on kuitenkin lehti, jossa naiset voivat ilmaista itseään vapaasti, Haddad painottaa.

Jasadia ei olisi voinut perustaa missään muussa arabimaassa. Haddad muistuttaa, että mosaiikkimaisessa Libanonissa on muita arabimaita paljon suurempi ilmaisunvapaus, erityisesti kirjallisuuden ja taiteen piirissä.

Ja Haddad aikoo jatkaa provosointia. Hän julkaisee syksyllä arabiaksi kohua herättäneen Catherine M:n seksuaalielämä -romaanin.