Kreikka kiristää maahanmuuttopolitiikkaansa

Kreikka ryhtyy tiukkoihin toimiin maahan pyrkiviä laittomia siirtolaisia vastaan. Jatkossa maahan pyrkivät ihmiset voidaan käännyttää ilman valitusoikeutta suoraan kotimaihinsa. Myös siirtolaisten luvaton auttaminen käy kalliiksi: rangaistuksena voi olla jopa viisi vuotta vankeutta tai vähintään 25 000 euron sakot.

Ulkomaat

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on arvostellut Kreikan parlamentin viimeöistä päätöstä. Järjestön mukaan uusi laki on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa, joka takaa jokaiselle ihmiselle valitusoikeuden karkotuspäätöksestä.

Kreikka on ollut pahoissa vaikeuksissa laittomien siirtolaistensa kanssa. VIime vuonna maahan tuli lähes 150 000 ihmistä luvatta. Useimmat tulijoista olivat turkkilaisia ja pohjoisafrikkalaisia.

Turkki otti takaisin alle 2 800 kansalaistaan - siitä huolimatta, että se on allekirjoittanut Kreikan kanssa niin sanotun palautussopimuksen.

Kreikan oikeistohallitus aikoo lisäksi rakennuttaa laittomille maahan pyrkijöille vahvasti vartioituja vastaanottoleirejä, joista siirtolaiset aikanaan palautetaan kotimaihinsa.

Viime vuonna Kreikka myönsi oleskeluluvan 1,5 prosentille hakijoista.

Lähteet: DPA