Keskustapoliitikon pakolaispuheet hämmästyttävät

Kouvolan opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Juha Katainen (Kesk.) haluaa siirtää suunnitellun pakolaiskeskuksen pois päiväkodin naapurista turvallisuussyistä ja tautivaaran takia. Kouvolan valtuuston puheenjohtaja Valto Koski ihmettelee puhetta. Ne herättävät huomiota myös vähemmistövaltuutetun toimistossa.

Kotimaa
YLE

Keskustan Juha Katainen on ensimmäisenä allekirjoittajana vetoomuksessa, jossa päiväkotilasten vanhemmat vaativat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen ja päiväkodin sijoittamista eri tiloihin. Katainen perustelee vaadettaan turvallisuussyillä ja tautivaaralla.

- Kyllä vanhemmat on sitä mieltä, että päiväkoti ja pakolaisten vastaanottokeskus eivät voi toimia samoissa tiloissa, Katainen sanoo.

Kataisen lausunnot tulivat ensimmäisenä julkisuuteen Kouvolan Sanomissa. Katainen on ammatiltaan myyntipäällikkö, hän on myös kaupunginvaltuutettu.

Katainen sanoo olleensa asiassa liikkeellä sekä vanhempana että poliitikkona. Juha Katainen on keskustalainen opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja. Hän kertoo jäävänneensä itsensä lautakunnassa vetoomuksen käsittelystä.

- Kaikki tiedämme, että pakolaiset jotka tuodaan vastaanottokeskuksiin, niin ne tulevat maista, joissa tämä virus- ja bakteerikanta on hyvin erilainen kuin mihin me täällä Pohjoismaissa on totuttu. Tämähän tarkottaisi sitten sitä, että joko lapset, hoitajat ja vanhemmatkin pitäisi rokottaa näitä tartuntoja varten tai hoitaa asia muilla tavoin, Katainen sanoo YLE Kymenlaakson haastattelussa.

Koski: Ei noudata Kouvolan pakolaislinjaa

Kouvolan valtuuston puheenjohtaja Valto Koski (SDP) irtisanoutuu opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtajan pakolaisia leimaavista puheista. Se ei hänen mielestään ole Kouvolan maahanmuuttolinjan mukainen.

- En usko, että on. Kyllä tämä tuntuu vähän yksityiseltä yrittämiseltä. Tietenkin on hyvä pitää huolta, että lapset kasvavat turvallisessa ympäristössä ja kaikki asiat on kunnossa. Kun lautakunnan puheenjohtaja myöntää itse, että on ollut alulle panijana tässä, niin hänen pitäisi kyllä tietää, ettei tässä tällaisia riskejä ole.

Koski ihmettelee, miksi Katainen on ryhtynyt julkisesti vastustamaan keskusta.

- Ei myö kyllä tällä tavoin Kouvolan kaupungin päätöksenteossa kauheasti eteenpäin päästä.

Kouvola on tutkinut mahdollista SPR:n vastaanottokeskuksen perustamista Valkealaan entisiin sairaalatiloihin, missä tällä hetkellä toimii päiväkoti. Tällä tietoa keskusta ei perusteta, koska turvapaikanhakijoille on riittävästi tiloja muualla.

Vähemmistövaltuutettu valvoo poliitikkoja

Vähemmistövaltuutetun toimisto on muutaman kerran tarttunut poliitikkojen puheisiin ja tehnyt tutkintapyyntöjä. Kouvolalaispoliitikon puheisiin toimistossa ei oteta kantaa, mutta yksi kommentti toimiston ylitarkastajalta irtoaa:

- Oho.

Toimiston mukaan poliitikoilta edellytetään vastuullisempaa puhetapaa kuin muilta. Vähemmistövaltuutetun toimiston mukaan puolueet ovat sitoutuneet puuttumaan jäseniensä rasistisiin puheisiin, vaikka rikoksen tunnusmerkit eivät täyttyisi.

Suomen eduskuntapuolueet ovat allekirjoittaneet Euroopan puolueiden rasisminvastaisen peruskirjan. Kuntavaalien jälkeen valtuutettu pyysi puolueilta selvitystä, ovatko ne ryhtyneet seuraamaan peruskirjan noudattamista.

Vähemmistövaltuutetun toimisto ohjaa kansanryhmää vastaan kiihottavat tapaukset poliisille ja valvoo syrjintää. Sisäministeriö valmistelee myös uutta nettipalvelua, jolla ihmiset voisivat ilmoittaa tietoverkoissa huomaamistaan epäilyttävistä sivuista.

Lähteet: YLE Kymenlaakso