Suomenkarjan maidosta gourmet-tuotteita

Suomen lehmän maidosta kehitellään uutta brändiä Kulttuurirahaston tuella. Uhanalaisten alkuperäisrotujen maito on alustavissa tutkimuksissa osoittautunut juuston ja hapanmaitotuotteiden, esimerkiksi jogurtin teossa selvästi paremmaksi kuin maamme nykyisen valtarodun, ayrshire-lehmän maito.

Kotimaa
YLE

Ahlmannin ammattiopiston laitumelle Tampereella käyskentelee sovussa sekä länsi- että itäsuomen karjaa. Itäsuomalaiset kyytöt tulivat tampereelle Sukevan vankilasta, molemmat rodut ovat luonteeltaan yhtä persoonallisia. Ahlmannin maatilamestari Harri Ala-Kapee kertoo että molemmat rodut ovat yhtä persoonallisia.

- Ne on hirmu ihmisystävällisiä, hirmu vilkkaita, tempperamenttisia, niillä on sisua - ja ne kyllä keksivät kaikenlaista.

Suomessa on kolme alkuperäistä nautarotua, itäsuomalainen kyyttö, pohjoinen lapinlehmä ja länsisuomenkarja. Alkuperäiskarjan maito on harvinaista herkkua. Kyyttöjä ja lapinlehmiä on Suomessa yhteensä noin tuhat, länsisuomenkarjaa kolmisentuhatta.

Maidossa erityisominaisuuksia

Kulttuurirahaston tuella Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus selvittää suomenkarjan maidon erityisominaisuuksia ja kehittää alkuperäisroduille omia juustolaatuja ja hapanmaitotuotteita. Esimerkiksi kyyttöjen maito juoksettuu nopeammin ja kestää käsittelyä paremmin kuin ns. normaalimaito, kuvaa MTT:n Erikoistutkija Juha Kantanen.

- Hankkeen tarkoituksena on edistää eläinten suojelua hyötykäytön kautta. Jos eläinten määrä saataisiin siten pikku hiljaa kasvamaan. Ulkomailla on nimenomaan tästä esimerkkejä tuotteista, jotka pohjautuvat tiettyihin paikallisiin lehmärotuihin. Nyt on tarkoitus saada myös suomessa tällaisia aikaan.

Tuotteet halutaan ravintoloiden ja erikoismyymälöiden valikoimiin. Tamperelainen lähiruokaan erikoistunut keittiömestari Heikki Ahopelto on jo teettänyt kyytönmaidosta juustoja ja kokemukset ovat olleet hyviä.

- Toiminta on lähtenyt pienimuotoisena ihan menestyksekkäästi liikkeelle - toki toistaiseksi siitä tulee vähän kalliimpaa juustoa, mutta siinä on se lisäarvo, että oikeasti on kysymys harvinaisesta lehmärodusta ja sen harvinaislaatuisesta maidosta ja huippuravintoloissa tämmösiä tuotteita etsitään aktiivisesti.

Lähteet: YLE Uutiset/ Heli Mansikka