Soini, Takkula ja Essayah vastustavat uusia turvapaikkasääntöjä

YLE Uutisten kyselyssä europarlamentaarikoista Timo Soini (ps.), Hannu Takkula (kesk.) ja Sari Essayah (kd.) eivät haluaisi EU:n päättävän uusista turvapaikkasäännöistä, jotka takaisivat muun muassa kohtuullisen elintason turvapaikanhakijoille kaikkialla Euroopassa.

talous
YLE

Muita teemoja turvapaikkasäännöissä ovat esimerkiksi pääsy työmarkkinoille sekä lasten asema. Timo Soinilla on tiukka kanta EU:n sanelemiin turvapaikkasäädöksiin.

- Tässä niin sanotussa taakanjaossa tarvitaan yhteistyötä. Mutta se, että siitä päätetään EU-tasolla, niin se ei ole mielestäni hyvä ajatus. Jokaisella maalla on oikeus päättää keitä sen alueelle tulee ja keitä se ottaa vastaan, Soini perustelee.

Myös Hannu Takkulan mielestä jokaisen maan pitäisi saada itse tehdä päätös asiassa.

- Ilman muuta pitää huolehtia tasapuolisesti kaikista, mutta jokaisen maan on katsottava, mikä on vastaanottokyky, Takkula miettii.

Samoilla linjoilla on myös Sari Essayah.

- Asian ei mielestäni tulisi kuulua EU:n toimivaltaan, vaan jäsenvaltioilla on oltava mahdollisuus resurssiensa pohjalta harjoittaa vastuullista turvapaikkapolitiikkaa, hän kirjoittaa vastauksessaan.

Suurin osa mepeistä kaipaa yhteistä linjaa

Yhdeksän meppiä kolmestatoista kannattaa uusia turvapaikkasäännöksiä. Eija-Riitta Korholan (kok.) mielestä on tärkeää, että EU:lla on yhteinen maahanmuuttopolitiikka.

- Haaste on yhteinen, etenkin kun paine turvapaikanhakijoista jakautuu epätasaisesti EU-maiden kesken johtuen maantieteellisestä sijainnista, Korhola sanoo.

Myös Vihreiden Heidi Hautala on kannattaa uusia sääntöjä, mutta samanlaisen elintason turvaamisesta turvapaikanhakijoille hän on eri mieltä.

- "Elintaso" lienee parasta jättää jäsenmaiden kansallisista sosiaaliturvamääräyksistä riippuvaksi, Hautala rajaa.

Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kannattaa yhteisiä linjoja turvapaikanhakuun varauksella riippuen siitä, astuuko Lissabonin sopimus voimaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen