Zimbabwea syytetään kymmenien kaivostyöläisten tappamisesta

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch HRW syyttää Zimbabwea noin 200 kaivostyöläisen tappamisesta ja lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista. Järjestön mukaan ongelmat kytkeytyvät Zimbabwen "veritimantteihin". Zimbabwen kaivosministeri kiistää syytteet.

Ulkomaat

HRW sanoo presidentti Robert Mugaben ja hänen puolueensa Zanu-PF:n komentamien armeijan joukkojen kiduttaneen ja tehneen ihmisistä pakkotyövoimaa Mutaren provinssissa sijaitsevilla Marangen timanttikentillä.

HRW:n mukaan armeija on tappanut yli 200 kaivostyöläistä ottaessaan timanttikentät haltuunsa viime vuonna. Lisäksi järjestö uskoo, että laiton timanttikauppa on Zanu-PF -puolueen johtavien jäsenten pääasiallinen tulonlähde.

- Timanttikenttien tuloja on ohjattu puolueen johtohenkilöille, HRW sanoo.

HRW vaatii, että Zimbabwen hallitus vetää armeijan joukot pois alueelta. Järjestö sanoo, että armeija on pakottanut satoja lapsia ja aikuisia työskentelemään paikallisille kaivossyndikaateille. Lisäksi sotilaat kiduttavat kyläläisiä syyttäen näitä joko laittomiksi kaivostyöläisiksi tai näiden tukijoiksi.

Hallitus kiistää väitteet

Zimbabwen apulaiskaivosministeri Murisi Zwizwai on kiistänyt kaivostyöläisten tapot. Zwizwain mukaan hallitus "pyyhkinyt alueelta laittomat työläiset ja tuonut alueelle rauhan".

Zwizwai puhui asiasta Namibiassa, jossa hän osallistui Kimberleyn järjestelmän tapaamiseen. Kyseessä on eteläisen Afrikan hallitusten ja timanttialan toimijoiden muodostama elin, joka yrittää estää kriisialueilta virtaavien "veritimanttien" kaupan.

Human Rights Watch kuitenkin sanoo, että myös poliisit ovat syyllistyneet väärinkäytöksiin. Väitetyt väärinkäytökset kytkeytyvät poliisien pyrkimyksiin hätää laittomat timanttikauppiaat, jotka pesiytyivät alueelle, kun Marangesta löydettiin timantteja vuonna 2006.

- Laiton timanttikauppa ei ole kuitenkan lakannut: se kukoistaa, mutta nyt armeijan komennossa, HRW syyttää.

Järjestön mukaan miljoonien dollarien arvosta Zimbabwen vaurautta siirtyy laittomasti ulkomaille. Samaan aikaan maan oman talouskriisin rampauttama hallitus lobbaa länsimaisia yrityksiä saadakseen tukea.

Lähteet: AP, AFP