Kokenut hammaslääkäri passitetaan töiden sijasta kurssille

Jos irakilaiselta Rafi Quasimilta olisi kysytty mihin maahan hän haluaa paeta kotimaastaan, vastaus ei olisi ollut Suomi. Toiveissa häilyi Britannia.

Kotimaa

- Olen opiskellut seitsemäntoista vuotta englantia, joten puhun sitä todella hyvin. Olisimme halunneet Englantiin, Rafi sanoo. Mutta Quasimin perheeltä ei kysytty mihin he haluavat, YK:n pakolaisjärjestö UNHCER määräsi heidät Suomeen.

- Tilanteemme oli vaikea, vaarallinenkin. Meille sanottiin vain, että teidän täytyy nyt lähetä.

Vuosikausia kursseilla

Nyt Rafi Quasim perheineen on ollut vuoden Suomessa. Rafi on opiskellut vuoden suomea ja puhuu kieltä jo erittäin sujuvasti. Nyt hän toivoo jo pian pääsevänsä takaisin omiin töihin hammaslääkäriksi. Pätevöitymiskoulutus kestää kuitenkin kolme vuotta, mikä tuntuu Quasimin mielestä kohtuuttoman pitkältä.

- Anteeksi vain, mutta minusta uudelleen opiskelu tuntuu pahalta. Minulla on todistus omasta maastani ja olen tehnyt melkein kymmenen vuotta hammaslääkärin työtä Irakissa.

Rafi Qasim on kuitenkin nöyrä ja toivoo tällä hetkellä vain, että hän voisi opiskelun lisäksi olla myös töissä. Vaikka hammashoitajana. Pelkkä lukeminen yliopistossa ei kolmen lapsen isää enää kiinnosta.

- En vain halua istua kotona ja lukea. Enkä halua saada rahaa Kelasta. Minä haluan tehdä työtä itse. Haluan saada palkkaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Reeta Salminen