Aamun lehdet

Perjantain lehdissä puhuttavat Suomen talouskasvun ennusteet. Keskisuomalainen uskoo pääkirjoituksessaan elpymisen merkkejä olevan jo näkyvissä.

Samoilla linjoilla on (siirryt toiseen palveluun)Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun), joka näkee varovaisten nousukauden merkkien pilkottavan taloustaantumassa.

"Synkkien talousennusteiden sarjaan ilmestyy jo myönteisiäkin pilkahduksia. Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD arvioi taantuman pohjan lähestyvän ja nousun enteiden olevan näköpiirissä. OECD näkee Suomen näkymät täkäläisiä arvioita positiivisempina. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on ennustanut Suomen kasvun taittuvan tänä vuonna 6,5 prosenttia ja valtiovarainministeriö kuusi prosenttia. OECD uskoo notkahduksen jäävän 4,7 prosenttiin."

Maailmalla uskotaan Kiinan ja Yhdysvaltojen hinaavan maailman- ja Suomen talouden jälleen terveisiin lukemiin. Kauppalehden näkemys ei ole yhtä myönteinen.

"Nopea ajautuminen syvään taantumaan on kasvattanut julkisen talouden vajeet erittäin raskaiksi kautta EU:n. Samalla kaikki viime vuonna tehdyt laskelmat ja perustelut talouden tasapainottamiseksi ovat menettääneet merkityksensä. Julkisen talouden kestävyys on lujilla koko EU:ssa lähivuodet."

"OECD:n ennuste ei valitettavasti ole merkki näkymien paranemisesta. Pikemminkin se kertoo siitä, että Pariisin tutkijoilla ei ole ollut käytössään kaikkein tuoreinta tietoa Suomen taloudesta ja sen ennusteiden painoaiataulut ovat pitkät. OECD ei ehkä ole täysin mieltänyt myöskään Suomen vientiriippuvuutta. Sen vuoksi Suomi kuuluu - ikävä kyllä - euroalueen syvimpiin sukeltajiin."

(siirryt toiseen palveluun)Salon Seudun Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) mietitään myös rahakysymyksiä, mutta katse on siinä, mitä sillä saa. Kotimainen elintarviketuotanto on vaarassa, kun talous polkee juoksuhiekassa.

"Suomessa tarvitaan oma elintarvikehuolto. Se on vakuutus poikkeusaikoja ja kriisejä varten. Kukaan ei toivo Eurooppaan rajua mylläkkää, mutta historia osoittaa sellaisen olevan mahdollista. Olkoon EU olemassa tai ei, kriisitilanteissa oma napa on kaikilla lähinnä."

"Täydelliseen elintarvikeomavaraisuuteen Suomen oloissa ei päästä. Kyse on siitä, miten rakennetaan huoltovarmuus, jolla taataan riittävä perusruokahuolto riittävän pitkäksi aikaa. Mitä tarkoitetaan "riittävällä", onkin kovempi pähkinä purtavaksi. Tuota pähkinää voidaan pureskella ensi vuoteen asti, jolloin hallitus antaa selontekonsa eduskunnalle."