Vihreiden kannatus huippulukemissa - Keskusta säilyttänyt asemansa

Vihreiden kannatus on korkeimmalla tasollaan viiteen vuoteen. YLE Uutisten Taloustutkimuksella teettämän mittauksen mukaan vihreiden kannatus oli kesäkuussa 11,8 prosenttia. Vaalirahakohulla ei ole puolestaan ollut juurikaan vaikutusta keskustan kannatukseen.

talous
YLE Uutiset Grafiikka

Vihreiden kannatus on pyörinyt yhdeksän ja kymmenen prosentin tuntumassa jo useita vuosia. Kesäkuussa suosio pomppasi huippuunsa - 11,8 prosenttiin. Kahden viimeisen viikon aikana luku on ollut tätäkin korkeampi. Vastaavalla tasolla vihreiden kannatus on ollut viimeksi vuonna 2003.

Puolueen suosion taustalla lienevät ainakin hyvin menneet eurovaalit, ja myös puheenjohtajavaihdos näyttää sujuneen ongelmitta. Lisäksi vihreät on selvinnyt vaalirahakohusta lähes puhtain paperein.

Keskustan kannatus vakaalla pohjalla

Vaalirahakohu ei näytä vaikuttaneen kielteisesti myöskään kohun keskiössä olleen keskustan kannatukseen. Puolueen kannatus oli kesäkuussa 19,5 prosenttia, eli lähes sama kuin toukokuussa. Kannatus ei ole horjunut myöskään kesäkuun kahdella viimeisellä viikolla.

Suomen suurin puolue on edelleen kokoomus. Sen kannatus on kuitenkin laskenut toukokuusta vajaan prosenttiyksikön ja on nyt 22,5 prosenttia, kahtena viimeisenä viikkona tätäkin matalampi.

SDP:n ja vasemmistoliiton suunta on sama - alaspäin. SDP:n kannatus oli kesäkuussa 19,4 prosenttia eli puolitoista prosenttiyksikköä toukokuista huonompi. Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 7,3 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus oli puolestaan 9,1 prosenttia, kristillisdemokraattien 4,5 prosenttia ja RKP:n 4,2 prosenttia. Kaikki kolme ovat nousseet toukokuisesta.

Lähteet: YLE Uutiset/ Terhi Uusivaara-Melari