Lohtajan kesäteatterissa naturellia ja viihdyttävää meininkiä

Viime vuonna Lohtajan kesäteatteri nappasi vuoden kesäteatterimestarin palkinnon, näytelmällä Mooses ja Mahvian miehet. Tänä vuonna Lohtajalla esitetään näytelmää Kalumäen Kamareissa.

kesäteatterit
Sigrid Siiste aikoo lähteä nostelemaan. Väinö ja Veeti Kalumäki huutelevat perään. Rooleissa Katri-Helna Turhanen, Heikki Välikangas ja Aimo Kallio.Anssi Leppänen / YLE

Kesäteatteri Lohtajalla vetää sadoittain ihmisiä ja tarjoaa herskyvää naurua. Aina katsomokaan ei riitä, vaan istuimapaikkoja joudutaan taikomaan jostain vielä toinen mokoma lisää.

-Kyllä minä tässä syynäilin, että kun ihmisiä tuli mustanaan portilla ja aina vain penkkejä kannettiin lisää, että joutuuko tässä siirtämään näyttämön pellolle, sanoo dramatisoija ja ohjaaja Aili Marjatta Niemelä neljännen näytöksen jälkeen.

Kaikki mahtuivat kuitenkin hyvin mukaan. Kaikkiaan Lohtajan kesäteatterissa nähdään tänä kesänä viisi näytöstä, ellei yleisöryntäys sitten aseta vaatimuksia näytösten lisäämiselle. Voittoisaa Mooses ja Mahvian miehet -näytelmääkin esitetään tänä kesänä heinäkuussa Sievin Urjanlinnassa ja Sodankylän Vuotsossa, molemmissa kerran.

Voiton jälkeen tekstin valinta oli vaikeaa

Viime kesän kilpailumenestyksen tajuaminen otti oman aikansa, sanoo Niemelä. Kun katseet vihdoin suunnattiin uuteen, otti tekstin valinta oman aikansa. Rima oli ohjaajan mukaan aiempa korkeammalla. Lopulta sopiva teksti löytyi, siihenkin tosin tehtiin vielä hieman muutoksia. Lohtajalla on paljon näyttelijöitä kesäteatterissa ja kaikille piti tietenkin saada rooli aikaiseksi.

Voiton jälkeiset paineet tunnustaa myös Lyydia Siisteen osan näyttelevä Paula Yrjänä.

- Kyllä kauan miettiiin ryhmässäkin, että nyt on kynnys, joka pitäisi ylittää tai ainakin päästä samaan tasoon.

Tämän vuoden tekstiä ohjaaja Niemelä pitää haastavana. Näytöksessä on kovin erilaisia kohtauksia kuin viime vuoden Mooseksessa ja mahvian miehissä.

Naisia on hyvä olla olemassa, mutta talohon niitä ei pidä ottaa

Kalumäen kammareissa seuraa kahden maatalossa asuvan vanhanpojan onnistumista naisten kanssa. Veljekset eivät juuri hameväestä perusta, mutta haluavat kuitenkin tiluksilleen taloudenhoitajan. Kuten arvata saattaa, syntyy kohtaamisesta melkoinen soppa. Vihreät aatteet ja huoli otsonikadostakin mahtuvat näytelmään mukaan.

Väinö Kalumäkeä näytelmässä esittävä Heikki Välikangas sanoo, että kesäteatteriin kannattaa tulla jo pelkästään innokkaiden harrastajanäyttelijöiden vuoksi. Harrastelijamaisuus saa hänen mielestään näkyä näytelmässä.

Kantaaottavuuden Välikangas tahtoo pitää kesäteatterista pois. Perinteisimmillään ja parhaimmillaan harrastajateatteri on hänen mielestään hauskaa ja vauhdikasta.

Paula Yrjänä pitää kesäteatterissa etenkin sen yhteisöllisyydestä.

- Mulla on nyt 21. vuosi menossa. Kyllä kai se porukkahenki on parasta, toteaa Yrjänä.

Sekä Paula Yrjänä että Heikki Välikangas arvelevat, että tänä vuonna lohtajalaisnäyttelijöitä ei nähdä kilpailussa mestaruutta puolustamassa. Molemmat kuitenkin toteavat samaan hengenvetoon,että samanlainen päätös taidettiin tehdä viime vuonnakin.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Anssi Leppänen, Kia-Frega Prepula