Ihotautilääkäri: "Rusketus on ihosyövän ensioire"

Puolen tunnin viikkoannos aurinkoa riittää D-vitamiinin tankkaamiseen. Rusketuksen hankkiminen on turhaa ja vaarallista, varoittaa Päijät-Hämeen keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Kari Saarinen. Auringonpalvojat näkevät ruskettuneesta hipiästä kuitenkin olevan enemmän hyötyä kuin haittaa.

Jenni Pietiläisen (oik.), Heidi Kanervon (kesk.) ja Hanna Turkin mielestä ruskettunut iho näyttää hyvältä. Kuva: YLE / Hanna Poikolainen

LAHTI Suomalaiset nauttivat pimeän talven jälkeen kesällä auringonpaisteesta täysin siemauksin. Valo on tärkeää psyykkeelle, samoin auringosta saatava D-vitamiini - muuten aurinko on vaarallinen.

Lahdessa Mukkulan kartanon rinteessä perjantai-iltapäivällä auringosta nautiskellut naiskolmikko Jenni Pietiläinen, 27, Heidi Kanervo, 29, ja Hanna Turkki, 28, eivät haitoista paljoa perusta.

- Meillä on tavoitteena saada hyvä rusketus, siksihän täällä ollaan, Pietiläinen sanoo ystäviensä säestämänä.

- Ja sitä paitsi ruskettunut iho näyttää paljon paremmalta ja terveemmältä kuin kalpea iho, lisää Kanervo.

Lahtelaiskolmikko on kuitenkin korostaa, että liian ruskeaksi itsensä käristäneet eivät enää näytä hyvältä.

- Kohtuus kaikessa, naiset muistuttavat.

Heidän mielestään sopiva päiväannos aurinkoa varta vasten otettuna on muutamia tunteja. Koko päivää auringossa ei maata. Ja suojaavaa aurinkovoidetta käytetään aina - jos vain muistetaan.

D-vitamiiannokseen riittää vartti auringossa

Ihotautilääkäri Kari Saarinen on sopivista auringonottoajoista ja rusketuksen hankkimisesta toista mieltä.

Ihminen kuitenkin tarvitsee auringosta saatavaa D-vitamiinia. Päijät-Hämeen keskussairaalan ihotautien ylilääkärin Saarisen mukaan varastojen tankkaaminen ei vaadi auringonpalvontaa.

- Parina päivänä viikossa 15 minuuttia aurinkoa käsivarsiin, kasvoihin tai ylävartaloon riittää D-vitamiinin saamiseksi. Ja tämä siis ilman palamista, ihotautilääkäri korostaa.

Kesäisen värin hankkiminen on ihotautlilääkärin mielestä turhaa, koska rusketus on ihosyövän ensioire.

- Auringolle altistuessaan solut alkavat muodostaa melaniinipigmenttia solujen tuman ympärille, etteivät tumassa olevat perintötekijät vahingoittuisi. Soluilla on pitkä muisti. Ultraviolettisäteily saa aikaa muutoksia perintötekijöissä, jotka jäävät periaatteessa pysyviksi. Kun näitä muutoksia tulee tarpeeksi vuosikymmenten mittaan, alkaa solun toiminta häiriintyä ja alkaa ihosyövän kehitys, Saarinen selittää.

Aurinkorasvan suojakertoin vähintään 30

Jos päivetystä kuitenkin haluaa, suosittelee ihotautilääkäri hankkimaan väriä itseruskettavista voiteista. Purkkirusketus ei kuitenkaan suojaa UV-säteilyltä.

Pienet lapset osataan yleensä suojata hyvin auringolta: hattu, suojaava vaatetus ja aurinkovoide ovat aina paikallaan. Ihotautlilääkäri muistuttaa, että aikuisetkin tarvitsevat aurinkovoidetta ja reilulla kertoimella.

- Kerroin 30 on oltava vähintään. Jokainen käyttää voiteen määrästä vain murto-osan, millä suojakerroin on laskettu. Esimerkiksi 30 kertoimen rasvasta tulee ehkä neljän kertoimen suoja. Jos iho palaa 10 minuutissa, niin 30 suojakertoimen voiteella pitäisi voida olla auringossa 300 minuuttia, mutta se ei pidä koskaan paikkaansa, Saarinen ohjeistaa.

Melanooma ja muut ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosina Suomessakin. Aurinko on pohjoismaisen vaalealle iholle vaarallinen, muissa Pohjoismaissa syöpätilastot ovat vielä Suomea rumemmat. Tyvisolusyöpä on ihosyövistä yleisin, melanooma vaarallisin.

Moni huolissaan vääristä luomista

Monet käyvät tutkituttamassa luomiaan kesän kynnyksellä, ennen auringonoton aloittamista. Saarisen mukaan ihmiset ovat yleensä huolissaan vääristä luomista.

- Hankaukselle altistuvat, kohollaan olevat luomet, ovat harvoin syöpäluomia. Mutta vastaanotolle tullessa ihotautilääkäri toki tutkii kaikki luomet. Tavallisen pigmenttiluomen poistaminen ei suojaa melanoomalta, joka useimmiten tulee aikaisemmin terveeseen ihon kohtaan, ihotaulilääkäri varoittaa.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos tummat luomet kasvavat, niiden väri muuttuu tai reuna käy poimulevaksi.

Ihotautllääkäri itse viihtyy kesäauringossa esimerkiksi golfia pelaten.

- Olen aina lippalakki päässä ja käytän auringossa 50:n suojakerrointa rasvassa, jota levitän runsaasti esimerkiksi kasvoihin ja kaulalle.