Asuntomessujen loppukiri

Valkeakosken Asuntomessualueen rakentaminen jatkuu messuporttien avaushetkeen asti. Messutalojen viimeistelyn ohella pystytetään mm. ravintoloita, esittelytelttoja ja kotielänpihaa lapsille.

messut
YLE / Katja Salminen

Lähes 25 hehtaarin alueelle valmistuu 40 erityyppistä pientaloa, jotka on koottu kylämäisiin rakennusryhmiin. Kahden viikon kuluttua avattavien messujen erikoisuutena ovat passiivienergiatalot.

Tamperelaisen Lahden perheen uutta kotia on urakoitu Valkeakosken Lintulan messualueelle syksystä lähtien. Sisältä puuttuvat enää listat, ulkona tekemistä riittää hyvinkin parin viikon rupeamaksi.

Vaikka aika on jo vähissä, paniikkia ei vielä ole päässyt syntymään. Omaa taloaan alueelle rakentava Jukka Lahti tekee töistä loppuun asti.

- Nyt viimeiset pari kuukautta on tehty semmosta 15 tuntia päivässä. Kohtuullisen pitkällä ollaan, mutta maalausta ja ulkotöitä vielä riittää.

Aurinko auttaa työn viime metreillä

Helteinen sää vauhdittaa messualueen viime hetken rakennustöitä, joita pystytään nyt tekemään lähes ympäri vuorokauden. Tuoreet istutukset ja nurmikot kuitenkin kaipaisivat sadetta.

Osa taloista on jo valmiina ja kalustettuna, osa vielä paljonkin kesken. Messujen aluevalvoja Tiina Rantala Valkeakosken kaupungin Asuntomessutoimistosta uskoo, että H-hetkellä kaikki on kuitenkin valmista.

- Tulee valmista. Täytyy sanoa, että joissakin kohteissa ihan alkuperäinen suunnitelma ei toteudu, mutta kohteet avataan kuitenkin ja niissä on paljon katsottavaa.

Järjestäjä kiittelee myös rakentajia. Kukaan ei ole ainakaan vielä heittänyt leikkiä kesken ja kaikki jatkavat ihan siihen viimeiseen h-hetkeen asti.

- Homma on hyvin hanskassa ja uskon että budjetin ylityksetkään ei ole ollut suuria.

Matalaenergiataloja näytteillä

Valkeakosken Asuntomessujen erikoisuutena ovat matalaenergiatalot.

Esittelyssä on mm. Suomen ensimmäinen täysin ilman kunnallistekniikkaa toimiva Irti verkosta -talo, jolla on oma sähkön tuotanto sekä bio-ja jätevedenpuhdistamo. Teijo-Talojen toimitusjohtajan Lasse Ojasen mukaan talon energia otetaan tuulesta, auringosta ja hätätapauksessa generaattorilla jätevedestä.

-Vesi saadaan kerätystä sadevedestä, jota käytetään ensin pesuvetenä. Puhdistuksen jälkeen sitä käytetään vessan huuhteluun ja uuden puhdistuksen jälkeen nurmikon kasteluun tai johdetaan katuojaan.

Ennätysyleisöä toivotaan

Kahden viikon kuluttua avattaville asuntomessuille ei ole asetettu virallista kävijätavoitetta - järjestäjät kuitenkin toivovat vierailijamäärän nousevan ohi edellisten asuntomessujen. 150 kilometrin säteellä asuu kolme miljoonaa ihmistä, joista jo prosentilla kävijämäärä nousisi hulppeaksi.

Lähteet: YLE Tampere / Anne Heino ja Mari Vesanummi