1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kampanja-/vaalirahoitus

Tutkija Ville Pitkänen pitää vaalirahoituskeskustelua tarpeellisena

Turun yliopiston politiikan tutkija Ville Pitkänen näkee tällä hetkellä käytävän vaalirahoituskohua jatkoeränä ennen kuntavaaleja käydylle samankaltaiselle keskustelulle.

Tutkija Ville Pitkänen. Kuva: YLE

Erona on, että tuolloin puhuttiin enemmänkin ehdokasrahtoituksesta ja nyt puolueiden rahoittamisesta. Pitkäsen mielestä laaja mielipiteenvaihto osoittaa, että asian puntaroinnille on edelleen tarvetta.

Pitkäsen mielestä kohussa on se huono puoli, että se saattaa luoda ansaitsemattomankin epäilyksen kaikille politiikan toimijoille. Tässä mielessä puolueiden olisi syytä oma-aloitteisesti avata rahoitusta.

Pääministeri Vanhanen on ollut tietyllä tavalla myrskyn silmässä. Hänen nimensä mainitaan alati asian yhteydessä, hän on joutunut selittelemään tekemisiään, mutta toisaalta suurin paine tuntuu kohdistuneen puoluesihteeri Jarmo Korhoseen. Keskustan parista tulleet kriittiset kommentit ovat kohdistuneet puoluesihteeriin, samoin hallituskumppani Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen kommentit ovat tuntuneet samaan maaliin.

Pitkänen lisää vielä, että pääministeri Vanhasta ei ole millään tavalla pystytty osoittamaan yksinomaiseksi syypääksi, vaan kysymys kohdistuu laajemmin politiikan toimijoihin.

Ville Pitkänen arvelee, että kohun laajuuteen vaikuttaa sekin, että internetin aikana usealla taholla käytävä mielipiteenvaihto saa keskustelun eskaloitumaan, laajenemaan niin, että asian saama huomio voi tuntua jopa ylimitoitetulta. Hän pitää keskustelua kuitenkin niin tärkeänä, että liioittelusta ei kannata vielä puhua.

Verkossa tapahtuva viestintä tuntuu myös muuttaneen poliittisen debatin luonnetta. Poliitikkojen kirjoittamat blogit ovat tuoneet mukaan aikaisempaa ärhäkämpää kielenkäyttöä. Esimerkiksi Kokoomuksen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming kirjoitti blogissaan Jarmo Korhoselle, että "pidän sinua täysin mätänä luuserina".

Pitkäsen mielestä blogikirjoittelua tunnutaan pidettävän yksityisempänä mielipiteen ilmaisuna kuin perinteisiä poliittisia lausumia, tämän vuoksi myös arhäkkäämpi tyyli hyväksytään.

Ville Pitkänen huomauttaa vielä, että blogi on tarjonnut esimerkiksi pääministeri Vanhaselle hyvän tavan kertoa oman näkemyksensä ja versionsa tapahtuneesta kenenkään pääsemättä väliin häiritsemään.