Nigerin presidentti turvautuu hätätilavaltuuksiin

Länsiafrikkalaisen Nigerin presidentti Mamadou Tandja ilmoittaa ottavansa hätätilavaltuudet käyttöön epäonnistuttuaan yrityksessään pidentää virkakauttaan. Nigerin korkein oikeus kielsi presidenttiä pitämästä kansanäänestystä valtakautensa pidentämisestä.

Ulkomaat

Presidentti Mamadou Tandja ilmoitti, että hän aikoo jatkossa hallita Nigeriä presidentin asetuksilla. Presidentti hajotti jatkokausiaikeitaan vastustaneen parlamentin toukokuussa. Presidentin päätös ottaa käyttöönsä poikkeusvaltuudet herättää epäilyjä siitä, pidetäänkö parlamenttivaalit suunnitellusti elokuussa.

Nigerissä on puhjennut mielenilmauksia ja lakkoja, kun Nigerin oppositio, ammattiliitot ja kansalaisjärjestöt ovat vastustaneet presidentti Tandjan aikeita pyrkiä jatkokaudelle. Myös Nigerin ulkomaiset avustajat ja alueelliset järjestöt ovat arvostelleet Tandjan suunnitelmia ja uhanneet Nigeriä pakotteilla.

Presidentti Tandjan pitäisi luopua virastaan tänä vuonna, kun hänen toinen presidenttikautensa päättyy. Tandja olisi halunnut järjestää kansanäänestyksen kolmen vuoden jatkoajasta, mutta Nigerin korkein oikeus torjui kansanäänestyksen.

Tandja sanoo, että Nigerin kansa haluaa hänen saattavan päätökseen suuret infrastruktuurihankkeet kuten vesivoimalan, öljynjalostamon ja ranskalaisen energiayhtiön Arevan 1,2 miljardin euron uraanikaivoksen.

Uraanikaivoshankkeen toivotaan nostavan Nigerin maailman toiseksi suurimmaksi uraanintuottajaksi. Suurelta osin Saharan autiomaassa sijaitseva 15 mlljoonan asukkaan Niger on yksi maailman köyhimmistä maista.

Lähteet: AFP, Reuters