1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaksitoista kuoli tulitaistelussa Meksikossa

Meksikossa huumejengien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotossa on kuollut ainakin 12 ihmistä. Pidätystä vastustaneet asemiehet avasivat tulen ja heittivät kranaatteja liittovaltion poliiseja ja sotilaita päin Apaseo el Alton kaupungissa Guanajuaton osavaltiossa keskisessä Meksikossa perjantaina.

Ulkomaat

Tulitaistelu alkoi, kun turvallisuusjoukot tekivät ratsian epäiltyyn huumejengin piilopaikkaan. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja kuolonuhreista, mutta paikallisten tiedotusvälineiden mukaan keskellä päivää tapahtuneessa yhteenotossa kuoli ainakin 12 ihmistä, joista suurin osa oli huumekartellin asemiehiä.

Huumerikollisuuteen kytkeytyvä väkivalta on ollut yleistä Meksikon ja Yhdysvaltain rajan läheisyydessä, mutta maan keskiosassa yhteenotot ovat olleet harvinaisempia. Nyt kilpailevat rikollisjärjestöt ovat siirtäneet taisteluaan sisämaahan, kun ne kamppailevat keskenään Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin kulkevien salakuljetusreittien hallinnasta.

Pohjoisessa Sonoran osavaltiossa asemiehet tulittivat hallitsevan PAN-puolueen kansanedustajaiehdokkaan autoa ja tappoivat kaksi hänen avustajaansa. Kansanedustajaehdokas Ernesto Cornejo selvisi hyökkäyksestä vammoitta.

Huumeväkivalta on vaatinut tuhansia uhreja

Meksikossa äänestetään 5. heinäkuuta vaaleissa, joissa päätetään kongressin alahuoneen 500 kansanedustajasta, kuudesta kuvernööristä ja 565 pormestarista.

Meksikon talouden alamäki on heikentänyt presidentti Felipe Calderónin PAN-puolueen kannatuslukuja, mutta presidentin taistelu huumerikollisia vastaan nauttii kansansuosiota.

Meksikon presidentti Felipe Calderón on lähettänyt tuhansia sotilaita ja poliiseja eri puolille Meksikoa suitsiakseen Meksikon voimakkaita rikollisjärjestöjä. Huumerikollisuuteen liittyvissä väkivaltaisuuksissa on kuollut noin 12 300 ihmistä sen jälkeen, kun Calderón nousi presidentiksi joulukuussa 2006.

Torstaina liittovaltion poliisi pidätti 91 paikallista poliisia ja poliisipäällikön, joiden epäillään työskennelleen vaikutusvaltaisen Meksikonlahden huumekartellin ja sen väkivaltaisen aseellisen Zetas-siiven laskuun.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi