Saad Harirista Libanonin pääministeri

Libanonin presidentti Michel Suleiman on nimennyt Saad Haririn maan uudeksi pääministeriksi ja pyytänyt parlamentin sunnijohtajaa muodostamaan uuden hallituksen.

Ulkomaat
Yksi Saad Haririn päätavoitteista on ollut saada hänen isänsä Rafik Haririn (kuva pöydällä) ja muiden Syyrian-vastaisten poliitikkojen murhaajat vastuuseen.Reuters-TV

Suleiman pyysi parlamentin enemmistöjohtajaa muodostamaan hallituksen sen jälkeen, kun Hariria tuki pääministeriksi 86 kansanedustajaa.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian tukema Hariri johdatti hallitusrintamansa parlamenttivaalien voittoon kesäkuun alussa peitoten etukäteen voittajaksi arvioidun vastarintaliike Hizbollahin. Länsimielinen hallitusrintama sai vaaleissa 71 paikkaa 128-jäsenisestä parlamentista.

Uudella pääministerillä arvioidaan olevan vaikeuksia muodostaa kaikkia parlamentin uskontokuntia tyydyttävä hallitus. Hitzbollahin poliittinen siipi ja heidän kristityt liittolaisensa pidättäytyivät äänestämästä Hariria pääministeriksi.

Tehtävässään 39-vuotias Hariri seuraa liittolaistaan Fuad Sinioraa, joka on toiminut pääministerinä vuodesta 2005 lähtien.

Saad Hariri on Libanonin salamurhatun entisen pääministerin Rafik Haririn poika. Rafik Hariri murhattiin autopommilla helmikuussa 2005. Salamurhan jälkeen Libanon ajautui vakavimpaan kriisiinsä sitten 1975–1990 sisällissodan.

Saksalainen viikkolehti Der Spiegel kertoi toukokuun lopulla, että salamurhaa selvittävät YK:n tukijat uskovat Hizbollahin erikoisjoukkojen olleen murhan takana. Hizbollah on kiistänyt osallisuutensa entisen pääministerin murhaan. Aiemmin Rafik Haririn salamurhasta on epäilty myös Syyriaa.

Lähteet: Reuters, AFP