Sotilaat kaappasivat Hondurasissa vallan - Presidentti karkotettu Costa Ricaan

Keskiamerikkalaisessa Hondurasissa sunnuntaina vallasta syösty presidentti Manuel Zelaya on lennätetty sotilaskoneella Costa Ricaan. Zelaya kertoi televisioidussa haastattelussa Costa Ricaan saavuttuaan, että hän oli joutunut sotilasvallankaappauksen uhriksi ja vetosi Yhdysvaltojen apuun hänen hallituksensa valtaan palauttamiseksi.

Ulkomaat
Hondurasilainen sotilas
Hondurasilainen sotilas presidentinpalatsin ulkopuolella.Reuters-TV

Uutistoimistojen mukaan Hondurasin korkein oikeus pyysi armeijaa syrjäyttämään presidentin, sillä tämä ajoi laitonta kansanäänestystä perustuslain uudistamiseksi ja oman toimikautensa jatkamiseksi.

Sotilaat valtasivat aamulla presidentin palatsin ennen kiistanalaisen kansanäänestyksen alkamista ja toimittivat presidentin pääkaupungin Tegucigalpan liepeillä olevaan armeijan lentotukikohtaan.

Costa Ricassa puhuneen Zelayan mukaan vangitsemista edelsi puoli tuntia kestänyt tulitaistelu hänen turvamiestensä ja sotilaiden välillä.

Kongressin puhemies virkaa tekeväksi presidentiksi

Hondurasin kansanedustajat aikovat äänestää sunnuntaina maan kongressin puhemiehen, Roberto Michelettin maan virkaa tekeväksi presidentiksi.

Maan keskusvaalilautakunnan mukaan Hondurasissa pidetään aikataulunmukaisesti presidentinvaalit ja parlementtivaalit marraskuun lopulla. Reutersin tietojen mukaan kongressin puhemiehen on määrä toimia presidenttinä siihen asti.

Costa Ricaan karkotettu Zalaya muistutti olevansa yhä Hondurasin presidentti ja totesi, ettei vallananastajien hallintoa tulla hyväksymään. Zelaya kannusti toisaalta liittolaisiaan pyrkimään keskusteluyhteyteen "hyökkääjien" kanssa ja vetosi hondurasilaisia puolustamaan demokratiaa ilman väkivaltaa.

CNN:n espanjankielisen uutiskanavan siteeraamien Costa Rican hallituslähteiden mukaan Zelaya on anonut turvapaikkaa maasta.

Pääkaupungissa osoitettu mieltä

Hondurasin pääkaupungissa on ollut levottomuuksia vallankaappauksen jälkeen. Hallituksen kannattajat ovat osoittaneet mieltään armeijan valtaaman presidentin palatsin edustalla ja kaupungin keskustassa. Poliisin kerrotaan taltuttaneen mielensoittajia kyynelkaasulla.

Presidentti Zelaya erotti puolustusvoimien päällikön viime viikolla, sillä tämä ei suostunut avustamaan kansanäänestyksen järjestämisessä. Hondurasin parlamentti myös pyysi ennen vaaleja Amerikan maiden järjestöä OAS:ta vetämään vaalitarkkailijansa maasta.

Zelaya halusi kansanäänestyksen perustuslain muutoksesta, joka olisi mahdollistanut hänelle toisen kauden presidenttinä. Hänen nelivuotinen toimikautensa olisi päättynyt ensi vuonna ja nykyisen perustuslain mukaan hän ei voi enää asettua ehdolle.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset