Kivi-juhlat tarjoavat nyt myös ilmaisesityksiä

Nurmijärven Taaborinvuorella järjestettävät Kivi-juhlat tarjoavat tänä vuonna ilmaisia esityksiä. Kansalliskirjailija Aleksis Kiveä muistetaan perinteisen Nummisuutarit-esityksen lisäksi niin kutsutulla off-Kivi-ohjelmistolla.

kulttuuri

Aleksis Kiven tuotantoa on esitetty hänen itsensä nimeämällä Taaborinvuorella vuodesta 1953 alkaen. Perinteisesti Kivi-juhlaan on kuulunut joko Nummisuutarien tai Seitsemän veljeksen esitys. Tänä vuonna Nummisuutarit nähdään kolmatta perättäistä vuotta Kai Lehtisen ohjauksena.

Uutuutena tarjolla on myös ilmaisia esityksiä. Kivi-juhlan puheenjohtaja Lea Hirvasniemi-Haverinen sanoo, että off-Kivi-ohjelmiston tarkoituksena on ollut antaa useammalle ihmiselle mahdollisuus tehdä esityksiä Kiven elämästä ja teksteistä.

Maanantain Mukula-päivä tarjoaa ohjelmistoa lapsille. Taaborinvuorella nähdään muun muassa lähes sadan klaukkalalaisen lapsen ja nuoren esittämä päivä nuoren Aleksis Kiven elämästä.

Tiistain Soiva Kivi -tapahtuma puolestaan tarjoaa Kiven runoja lausuttuna ja runonäytelmänä.

Vanhin kesäjuhla pitää pintansa

Suomen kesän vanhin yhtäjaksoinen teatterijuhla on muuttunut vuosien varrella. Kesäjuhlien määrän lisääntyessä niiden välinen kilpailu on kiristynyt. Kivi-juhlan puheenjohtaja Lea Hirvasniemi-Haverinen pitää kahta vuotta sopivana aikana samalle esitykselle.

Kivi-juhlan entinen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Seppo Ranta-aho muistaa yhä ajat, jolloin ensimmäinen Nummisuutarien esitys esitettiin samana ohjauksena 25 vuoden ajan. Hän kuitenkin myöntää, ettei vanhaan ole palaamista.

- Tavallaan sitä kaipaa, mutta ei se paljon auta. Jos emme seuraa aikaa, olemme out koko hommasta. Parasta on se, että näkee nuorta väkeä jopa enemmän kuin ennen. Siinä mielessä jokainen vuosi on tähän mennessä paras, Ranta-aho sanoo.

Lähteet: Radion Kulttuuriuutiset / Janne Sundqvist