Punakhmerien vankilasta selvinnyt todisti oikeudessa

Tunnettu kambodzhalaistaiteilija Vann Nath on astunut oikeuden eteen todistamaan kidutuksista ja teloituksista punakhmerien ylläpitämässä vankilassa. Hän on yksi vain seitsemästä ihmisestä, jotka selvisivät hengissä hallituksen suurimmasta rangaistuslaitoksesta.

kulttuuri
Vann Nath kertoi itku silmässä, kuinka hän haluaa oikeutta niille, jotka kuolivat.Reuters-TV

Järkyttävässä lausunnossaan Vann Nath kertoi, että hän sai vankilassa niin vähän ruokaa että harkitsi ihmislihan syömistä. Taiteilija itki kertoessaan, että ruuaksi annettiin joka aterialla kolme teelusikallista velliä, ja jopa eläimille annettiin vankilassa enemmän ruokaa.

63-vuotias Vann Nath on nykyään Kambodzan suurimpia taiteilijoita. Hän kertoi oikeudelle, että hänet pakotettiin vankilassa kuoleman uhalla maalaamaan valtavia muotokuvia Pol Potista.

Kun Vann Nath pidätettiin vuonna 1977, hän kysyi syytä kiinniottoon. Paikallinen viranomainen ei tiennyt vastausta.

Vann Nath maalaa kokemuksistaan

Taidemaalaaja avasi pysyvän näyttelyn töistään Phnom Penhiin vuosi sitten. Hänen maalauksensa ovat aiheiltaan todistusaineistoa siitä, mitä Tuol Slengin vankilassa tapahtui. Hän on myös kirjoittanut omaelämäkerran vankilavuodesta, ja romaani on julkaistu englanniksi, ranskaksi ja ruotsiksi.

Oikeudessa on syytettynä punakhmer-johtaja Duch, jota epäillään kidutusten ja teloitusten sallimisesta. 66-vuotias Duch kieltää olleensa keskeinen hahmo liikkeessä tai teloittaneensa ketään henkilökohtaisesti.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset