Muotoilija näkee arkidesignia kaikkialla

Muotoilu ja design ovat osa jokaisen arkipäivää, vaikkei itseään design-intoilijaksi tunnustaisikaan. Arjen esineet ovat muotoiltua nekin, mutta elintarvikepakkauksia tai tarvekaluja tulee harvoin ajateltua kenenkään suunnittelijan luomuksina.

muotoilu
Fiskarsin sakset.
Sakset ovat hyvä esimerkki toimivasta arkidesignista.Arja Lento / YLE

Tamperelainen muotoilija Maria Kivijärvi katsoo maailmaa suunnittelijan silmin ja näkee arkidesignia kaikkialla.

-Pitää vain osata katsoa maailmaa toisin silmin, eikä pitää ympärillä olevia esineitä itsestäänselvyyksinä.

Kivijärvi itse kiinnittää huomiota niin esineiden ulkonäköön kuin toimivuuteenkin.

-Jos tuote ei toimi, sillä ei tee mitään. Mutta kyllä arjessa kaivataan kauneuttakin.

Kauneuden eteen muotoilija on valmis näkemään vaivaa. Hänen suunnittelemaansa, nyttemmin paljon julkisuutta saanutta Magisso-kakkulapiota hiottiin toimivanakin vielä vuoden ajan, kunnes muoto saavutti luojansa mielestä täydellisyyden.

Kauneus ei kuitenkaan ollut Magissonkaan lähtökohta, vaan Kivijärvi alkoi yksinkertaisesti kaivata kakkulapiota, josta kakkupala ei keikahtaisi pois.

-Yleensä ideat lähtevät liikkeelle toimivuudesta. Luonnostellessa ja piirrellessä löytyy uusia juttuja.

Harkittu design tuo iloa arkeen

Vaikka Kivijärvi vannookin toimivuuden nimeen, myöntää hän myös ettei kaiken arkidesignin tarvitse olla ensisijaisesti käytännöllistä.

-Joskus kauneus voi ajaa toimivuuden edelle. Esimerkiksi kahvilan tuolien ei tarvitse olla huippumukavia, koska niissä istutaan vain hetken aikaa. Kotona arjessa tuotteiden pitää kuitenkin toimia.

Arkioloissa tulee usein kiinnitettyä huomiota esineiden suunnitteluun vain silloin kun ne eivät toimi halutulla tavalla. Elintarvikepakkausmuotoilussa Maria Kivijärvi näkee paljonkin kehitettävää.

-Ruokapakkaukset voisivat ehdottomasti olla toimivampia ja kauniimpia. Kyllä esimerkiksi juustopakkausten kanssa menee hermo, kun uudelleensulkemiseen tarkoitettu tarra ei pidäkään pakettia kiinni.

Haukkujen vastapainoksi muotoilija antaa esimerkin toimivasta arkidesignista. Suosikiksi valikoituu yllättävän arkinen esine.

-Sakset on keksintö, joka toimii aina! Se on kaunis tuote, jota ei ehkä arkikäytössä osata arvostaa, mutta muotoilijat ovat viime aikoina ryhtyneet kehittämään myös lisää värejä ja muotoja saksiin.

Suomalaisesta muotoilusta puhuttaessa muistetaan aina mainita esimerkiksi Aalto-maljakot, mutta viime vuosina mainintoja ovat alkaneet saada myös vaikkapa klassikoiksi muodostuneet kaurahiutalepaketit tai lautapelit.

Maria Kivijärven omat muotoilusuosikit löytyvät Eero Aarnion mallistoista.

-Hänen työnsä ovat aina yhtä aikaa hienostuneita ja hauskoja. Lisäksi ne toimivat juuri niin kuin pitääkin.

Vanha konsti virkoaa pussillisella uusia

Kuinka monta kertaa vaikka sakset tai kakkulapion voi keksiä uudestaan? Kun esineen perusfunktio on jo määritelty, ovatko muotoilumahdollisuudetkin jo rajalliset?

-Kyllä minulla ainakin riittää ideoita. Esimerkiksi lusikkaa voisi vielä kehittää paljon. Vaikka sen perusajatus ja toimintaidea ovatkin valmiita ja vakiintuneita, muotoon voisi tulla vielä uutta.

Lusikka on vanha keksintö ja siksi sitä on ehditty muokata aikojen kuluessa monet kerrat. Kehittyvä teknologia tuo kuitenkin jatkuvasti markkinoille uusia esineitä, joissa saattaisi olla muotoilijoille kehittely-inspiraation aihe.

-Nykyään ei ole helppo saada esineitä kaupallistettua, siksi kauppoihin lopulta päätyvät tuotteet ovat aika hyvin viimeisteltyjä. Usein kyllä huomaa katselevansa uusia tuotteita sillä silmällä, että voi kun tuota pääsisi vielä hiomaan.

Jotain on hioutumassa tälläkin hetkellä. Maria Kivijärvi ei uskalla vielä paljastaa ensi vuonna markkinoille saapuvaa uutuuttaan, mutta uudella tavalla ajateltuja keittiötuotteita on kuulemma luvassa tälläkin kertaa.

Lähteet: YLE Tampere/ Anna Sirén