SOS-lapsikylä auttaa nuoria oman elämän alkuun

Suomen pohjoisin SOS-lapsikylä Ylitorniolla on tarjonnut kolmenkymmenen vuoden aikana turvallisen kasvuympäristön huostaanotetuille lapsille. Lapin SOS-lapsikylässä varttunut nuori aloittaa oman elämän samoilla edellytyksillä kuin kotona kasvanut nuori.

Kotimaa
Lapin SOS-Lapsikylä on toiminut jo 30 vuotta.
Lapin SOS-Lapsikylä on toiminut jo 30 vuotta.YLE / Kyösti Vaara

Lapsikylät auttavat lapsia ja nuoria kasvamaan aikuisuuteen, kun alkuperäinen koti ei siihen pysty. Lapin SOS-Lapsikylä aloitti toimntansa loppukesällä 1979.

Vuosien mittaan lapsikylästä on kasvanut aikuisuuteen noin viisikymmentä nuorta. Nykyään kylässä on kuusi kotia ja 27 lasta. Koko maassa on viisi SOS-Lapsikylää ja yksi nuorisokoti.

Lapsikylien perustehtävänä on hoitaa kuntien huostaanottamia ja pitkäaikaista sijoitusta tarvitsevia lapsia ja nuoria. Syinä huostaanotolle ovat yleisemmin biologisten vanhempien ongelmat sekä lasten perushuollon laiminlyöminen.

Lapsikylässä voi olla aikuisuuden kynnykselle asti eli 21-vuotiaaksi. Nuoren siirtyminen omilleen panee kylän johtaja Kai Lomman mietteliääksi.

- Nuoren lähteminen herättää monenlaisia tunteita. Joidenkin kohdalla työ jää kesken, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että suurin osa saa hyvän pohjan omaan elämään, Lomma kertoo.

Turvallinen kasvuympäristö

Kahdeksantoistavuotiaan Sonja Hietalan vuoksi kylänjohtajan ei tarvitse olla huollissaan. Yksivuotiaana lapsikylään tullut Sonja on aikeissa muuttaa syksyllä pois.

Hänellä on kesätyöpaikka ja hän on hakeutumassa ammatillisiin opintoihin. Sonja Hietala on kiitollinen turvallisesta kasvuympäristöstä.

- Täällä on turvallinen ympäristö ja turvalliset ihmiset. Välillä tuntui, että huolenpitoa on liikaakin, mutta nyt vanhempana arvostan sitä, Sonja Hietala sanoo.

Aikuisia tarvitaan

Lapsikylävanhemmaksi halukkaita on löytynyt tarpeeksi, mutta työhön ei ole ruuhkaa.

Nykyään eläkkeellä oleva lapsikylä-äiti Mirja Kontinen kertoo, että työ edellyttää aikuislta sitoutumista ja halua elää lasten kanssa.

- Häneltä edellytetään halua auttaa lasta löytämään omat vahvuutensa, Kontinen sanoo.

Lähteet: YLE Perämeri / Kyösti Vaara