Suomen kasvatti trillerihuippujen joukkoon

Suomessa asuva amerikkalainen Jim Thompson kiinnitettiin yhdysvaltalaisen menestyskustantamo Putnamin kirjailijaksi. Thompsonista on tulossa eräs kustantamon brändikirjailijoista.

Kuva: YLE

YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut Thompson on asunut Suomessa jo yli kymmenen vuotta. Tänä aikana Thompson ehti kirjoittaa useita erilaisia romaanihahmotelmia, ennen kuin hän lopulta sai kustannussopimuksen.

- Kirjoittaminen oli harrastus. Totta kai olin silti aina halunnut julkaista jotakin, Thompson kertoo.

Thompsonin sopimus syntyi sattumalta. Hän työskenteli Helsingin Kalliossa Hilpeä Hauki -ravintolassa. Siellä hän tutustui Johnny Kniga -kustantamon toimituspäällikköön Jaakko Pietiläiseen.

- Yhtenä päivänä aloimme jutella ja selitin kirjoittamani kirjan ideaa. Jaakko sanoi, että hän haluaa lukea kirjani. Pian tämän jälkeen meillä oli sopimus, hän jatkaa.

Pietiläinen innostui Thompsonin kirjasta, vaikka hänen teoksensa oli saanut aiemmin hylkäystuomion amerikkalaiskustantajalta. Yhdysvalloissa Thompsonin kirjaa oli pidetty liian raakana. Sen sijaan Suomessa julkaisu eteni pikavauhtia. Thompsonin esikoisteos Jerusalemin veri ilmestyi kesällä 2007.

Tämän jälkeen Thompsonilta on ilmestynyt vielä kaksi suomenkielistä romaania, Lumienkelit ja Jumalan nimeen. Lisäksi neljännestä kirjasta on olemassa jo sopimus.

Sopimus huippukustantajalle

Samaan aikaan Thompson saavutti kuitenkin todellisen kirjallisen jättipotin.

- Kaverini tuntee legendaarisen kirjallisuusagentin Nat Sobelin. Hän lähetti Sobelille sähköpostia ja sanoi, että sinun pitäisi lukea Lumienkelit. Sobel pyysi minua lähettämään kirjan hänelle vielä saman päivän aikana. Neljä päivää myöhemmin hän ilmoitti minulle haluavansa edustaa tätä kirjaa ja minun tulevaisuuden teoksiani, Thompson kertaa.

Sobel sai lopulta kaupattua Lumienkelit maineikkaalle Putnam-kustantamolle, joka julkaisee myös muun muassa Tom Clancyn sekä Patricia Cornwellin teoksia. Nyt Lumienkelit on myynnissä jo kuudessa eri maassa.

Vaikka iso kustantamo brändää Thompsonista kansainvälistä huippunimeä, hän ei aio hylätä Suomea. Esimerkiksi Lumienkelit sijoittuu supisuomalaisiin maisemiin Levin hiihtokeskukseen.

- Minulla on kaksi uraa. Suomessa kirjoitan trillereitä ja kansainvälisesti julkaisen dekkareita.